Ghimpu: Vom depăşi problemele procedurale, pentru ca tratatul de frontieră cu România să fie ratificat

vineri, 19 noiembrie 2010

Ghimpu: Vom depăşi problemele procedurale, pentru ca tratatul de frontieră cu România să fie ratificat

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, nu contestă legalitatea textului Tratatului privind regimul de frontieră cu România, ci doar procedura de semnare a acestuia din partea Republicii Moldova. El se declară convins că vor fi depăşite toate problemele procedurale pentru ca acest Tratat să fie ratificat. Mihai Ghimpu a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat astăzi, 19 noiembrie, agenției Agerpres

”Aş face o precizare extrem de importantă. Nu e vorba despre constituţionalitatea Tratatului ca atare, adică despre conţinutul documentului. Noi am apreciat şi apreciem Tratatul în sine, ca şi eforturile care s-au făcut de partenerii şi fraţii noştri din România pentru ca el să fie finalizat. Problema care a pornit discuţiile nu este conţinutul Tratatului, ci procedurile de semnare din partea Chişinăului, care, din păcate, nu au fost în acord cu legislaţia Republicii Moldova”, a explicat președintele interimar. 


Ghimpu susține că nu a vrut să-și exprime rezervele imediat după semnarea Tratatului, pentru a nu dezvălui public ”un anumit mod în care unii înţeleg colaborarea în interiorul AIE”, referindu-se la faptul că, în calitate de președinte, nu a fost informat despre negocierile ce se poartă. Ghimpu a amintit că după semnarea Tratatului s-a arătat nemulțumit nu doar el, dar și alți colegi din Alianță.  ”Să porţi negocieri şi apoi chiar să semnezi un document de asemenea importanţă, fără o informare a preşedintelui, mi se pare un lucru cel puţin anormal. E clar că s-a făcut o greşeală, din grabă, din neatenţie sau, poate, din raţiuni electorale, dar cei care au făcut-o sunt conştienţi de asta”.

Totdată, președintele interimar a asigurat că își dorește ratificarea documentului, dar după ce vor fi clarificate și corectate toate problemele legale. ”Vom face tot ce stă în puterile noastre pentru a depăşi toate problemele procedurale, pentru ca tratatul să fie ratificat. Ar fi inacceptabil ca acest Tratat să nu poată fi ratificat în Parlament din cauza unor vicii de procedură la semnare”, a spus Ghimpu, menționând că nu va sesiza Curtea Constituțională în acest sens.

UNIMEDIA amintește că Tratatul privind regimul de frontieră dintre România şi Moldova a fost semnat la 8 noiembrie, la Bucureşti, de către ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, şi premierul moldovean, Vlad Filat. La 15 noiembrie, președintele interimar, Mihai Ghimpu, a declarat că Tratatul privind regimul de frontieră cu România semnat de Vlad Filat la București este neconstituțional, iar prim-ministrul a făcut abuz de funcție. Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă, a declarat la rândul său, că România nu semnează documente neconstituționale. Pentru a intra în vigoare, Tratatul urmează a fi ratificat în Parlament.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la agerpres.ro


0 Comments: