Statele Unite au ajuns la datorii de 100.000 de miliarde de dolari

miercuri, 15 iunie 2011

Statele Unite au ajuns la datorii de 100.000 de miliarde de dolari
Foto: adevarul.ro

SUA se confruntă cu obligații financiare care ating cifra de 100.000 de miliarde de dolari, transmite presa internațională. Potrivit afirmațiilor directorului general al fondului de investiții Pimco, Bill Gross, dacă ar fi calculați toți banii datorați pentru a acoperi costurile viitoare ale unor programe guvernamentale, Statele Unite s-ar afla într-o situație mult mai proastă decât Grecia sau alte state cu datorii în exces.


Și președintele american, Barack Obama a avertizat, marți, la postul de televiziune NBC, că SUA ar putea asista la o revenire a crizei financiare, dacă se va juca prea aproape de linie. El a spus însă că are încredere în republicanii, care afirmă  că vor să evite o astfel de situație. Aceștia se așteaptă la un acord prin care limita de îndatorare să fie majorată semnificativ, punctează Mediafax.


De asemene, șeful Pimco a precizat că țara sa are o problemă care trebuie rezolvată rapid. Iar propunerea ca obligațiile financiare să fie reduse pe o perioadă de 1 sau 2 ani este irealizabilă. La fel, acesta a confirmat și informațiile privind creșterea de la 4 la 5 % a ponderii instrumentelor financiare emise de Trezorerie în portofoliul Pimco.

În luna mai, datoria publică a Statelor Unite a atins plafonul maxim, iar guvernul american nu poate depăși limita de 14.294 miliarde de dolari. Astfel, dacă până la 2 august nu se va găsi o soluție, SUA vor intra în incapacitate de plată a anumitor obligațiuni masive. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: