Expert-Grup: Instabilitatea cursului valutar este una temporară

joi, 16 iunie 2011

Expert-Grup: Instabilitatea cursului valutar este una temporară
Poză simbol
Foto: efin.ro

În primele 4 luni ale anului curent Banca Națională a Moldovei (BNM) a făcut cele mai mici intervenții pe piața valutară autohtonă de pe parcursul ultimelor 10 ani, lăsând cursul valutar să fie determinat exclusiv de mecanismele de piață. Efectele directe ale acestei noi abordări a BNM este creșterea volatilității cursului de schimb, fluctuațiile acestuia din anul curent fiind mai înalte și persistente chiar față de perioada crizei economice, comunică Expert-Grup. Vezi în continuare esenţa schimbărilor în politica valutară a BNM.


Majoritatea băncilor centrale recurg la intervenții pe piețele valutare în vederea atenuării fluctuațiilor excesive a ratelor de schimb ale monedelor naționale. Luând în considerație concentrarea destul de înaltă a economiei moldovenești și, prin urmare, prezența unui număr mic de companii mari, cum este de exempleu Moldova-Gaz, care ar putea influența puternic cursul de schimb, BNM, tradițional, a fost nevoită să intervină pe piață valutară, prin vânzări sau cumpărări de valută.

Potrivit Centrului Analitic Independent Expert-Grup, BNM a operat în perioada ianuarie-aprilie 2011 vânzări de valută străină cu echivalentul a 3,5 mln USD în ianuarie și cumpărări de circa 0,4 mln USD în aprilie. Astfel, autoritatea monetară a fost practic invizibilă pe piața valutară moldovenească, cursul valutar fiind lăsat în plutire liberă în funcție de variațiile cererii și ofertei, menţionează experţii. Noua abordare a BNM a început să fie implementată din 2010 odată cu aplicarea Strategiei de țintire a inflației. 

În concluzie, experţii consideră că noua politică valutară denotă eforturile BNM în vederea implementării unei strategii autentice de țintire a inflației, deoarece „administrarea” frecventă a cursului de schimb este incompatibilă cu obiectivul său central. Totodată, actuala volatilitate sporită a cursului este una temporară. În cele din urmă, un curs valutar aflat în plutire liberă va genera beneficii pentru întreaga economie datorită unei politici antiinflaționiste mai eficiente a băncii centrale care va putea fi concentrată exclusiv asupra obiectivului său de bază, precum și o confidență mai înaltă în moneda națională, consideră analiştii de la Expert-Grup.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: