Telefonul mobil nu produce cancer

miercuri, 15 iunie 2011

Telefonul mobil nu produce cancer

Studiile au arătat că nu există nici o legătură între cancer şi telefoanele mobile. Ar trebui să fiţi precauţi când vine vorba de cumpărarea de aparate ce promit o reducere a expunerii la radiaţiile telefonului mobil. La începutul acestei luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis un comunicat conform căruia telefoanele mobile „ar putea” declanşa cancerul. Au fost create de-a lungul timpului tot felul de sisteme pentru a micşora radiaţiile telefonului mobil, dar sunt ele necesare? În comunicatul OMS se publică o listă a produselor cu potenţial cancerigen în care telefoanele mobile se află alături de alte 266 de obiecte de uz zilnic printre care şi cafeaua.


Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că radiaţiile emise de un telefon mobil au o valoare mult prea mică pentru a putea afecta într-un fel sănătatea utilizatorului.

Rodney Croft, CEO al centrului australian de cercetare al efectelor radiaţilor de radio frecvenţă (ACRBR) a atenţionat lumea să fie atentă la nenumăratele echipamente care se spune că ar reduce riscul de iradiere. El spune că Agenţia de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul OMS nu a putut găsi o legătură exactă între apariţia cancerului şi telefoanele mobile din cauza lipsei de date menţionând „telefonul oricum emite la un nivel mult mai mic decât cel ce ar putea probleme medicale.”

„Multe studii au arătat că nu este prezent un efect măsurabil. Este evident bineînţeles, deoarece sunt milioane de utilizatori momentan şi dacă exista riscul apariţiei cancerului din cauza telefonului efectele ar fi fost evidente deja. Dacă te-ai izola complet faţă de semnalele radio ale telefoanelor mobile nu ai putea să dai nici un telefon.” spune Hans Coster.

Cel mai mare studiu de acest gen a implicat 13 ţări şi rezultatele nu au evidenţiat nici o legătură între telefoanele mobile cancer sau tumori de orice gen. Oricum studiul publicat anul trecut în Internation Journal of Epidemiology a arătat că cei care folosesc foarte mult telefonul mobil au un risc de a dezvolta tumori pe creier cu 40% mai mare faţă de utilizatorii obişnuiţi.

Cercetătorii suedezi au realizat 16 studii despre telefoanele mobile descoperind existenţa unui risc crescut de a dezvolta tumori după 10 ani de utilizare intensă a telefonului mobil.

Oricum toate aceste studii arată un caracter asociativ şi nu cauzal între utilizarea telefonului mobil şi problemele medicale. Nici un studiu nu a fost realizat pentru dispozitivele auriculare bluetooth tip hands-free. Dar medicii au avertizat că acest tip de dispozitive ar putea supune utilizatorul la radiaţii mult mai puternice decât un telefon mobil pentru că în acest caz radiaţiile sunt generate direct în ureche.

Există o metodă de a măsura câmpul electromagnetic la care este supus un utilizator de telefon mobil, cunoscut sub denumirea de rata specifică de absorbţie (SAR în unităţi de W/kg) ce măsoară puterea RF absorbită de ţesuturile corpului.

Mulţi producători furnizează aceste valori alături de dispozitivele lor, aşadar veţi şti cu ce aveţi de-a face în momentul achiziţionării unui nou terminal.

Câteva sfaturi pentru a reduce cantitatea de radiaţii la care sunteţi supuşi: păstraţi telefonul mobil departe de corp oricând acest lucru este posibil; utilizaţi funcţia speaker; menţineţi conversaţiile cât mai scurte posibil; opriţi telefonul atunci când nu îl folosiţi; transportaţi telefonul în rucsac sau geantă în loc de a-l ţine în buzunar; evitaţi să purtaţi discuţii lungi în zonele cu semnal slab deoarece cantitatea de radiaţii emise de telefon este ridicată.

Sursa: chip.ro 

 


0 Comments: