Preţurile şi tarifele din diferite sectoare vor fi calculate după metode specifice, proiect

vineri, 17 iunie 2011

Preţurile şi tarifele din diferite sectoare vor fi calculate după metode specifice, proiect
Foto: noi.md

Legislaţia sectorială va include norme primare aferente metodologiilor de calcul a preţurilor şi tarifelor. Aceasta este una dintre deciziile luate în cadrul primei şedinţe a Grupului de lucru pentru perfecţionarea politicii de stat în domeniul preţurilor / tarifelor, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei. Astfel, urmează ca abordarea unică în politica de stat a preţurilor /tarifelor să fie înlocuită cu o abordare sectorială, bazată pe anumite principii. 


Politica de stat în domeniul preţurilor /tarifelor urmează să fie reperfectată conform următoarelor principii: legislaţia sectorială trebuie să includă norme primare aferente metodologiilor de calcul a preţurilor /tarifelor şi competenţa Guvernului de a le aproba; metodologiile aprobate prin acte guvernamentale să fie racordate la costurile efective de prestare a serviciilor; operatorii (prestatorii de servicii) aprobă tarifele şi le notifică instituţiilor de ramură.


În perioada 25 mai–3 iunie 2011, Ministerul Economiei a desfăşurat şedinţe de lucru sectoriale: produsele petroliere şi energetice, produsele farmaceutice şi social importante, piaţa serviciilor comunale, medicale, transport, poştale şi comunicaţii. Drept rezultat, s-a întocmit un raport generalizator privind politica de stat în domeniul preţurilor /tarifelor şi un Plan de acţiuni, care au fost remise instituţiilor de ramură pentru avizarea acestora şi lansarea modificărilor şi completărilor la actele normative sectoriale. 

Potrivit sursei citate, după definitivarea Planului de acţiuni menţionat, acesta va fi înaintat Guvernului pentru a fi aprobat prin act guvernamental. Concomitent, Ministerul Economiei elaborează modificări şi completări la Legea cu privire la comerţul interior aferente formării preţurilor la produsele social importante şi un proiect de act guvernamental întru executarea prevederilor legale la acest subiect. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: