Căpşunele autohtone, mai scumpe de la an la an

miercuri, 15 iunie 2011

Căpşunele autohtone, mai scumpe de la an la an
Foto: free-extras.com

În acest an, preţurile la căpşune în lunile mai şi iunie au fost cu cel puţin 12,5% mai mari faţă de perioadele respectivele ale anului 2010. În dependenţă de calitate şi oferta pe piaţă, căpşunele costă în acest an 15-50 lei/kg, iar în perioada extrasezon, preţul acestora atinge nivelul de 100 lei/kg, comunică Bursa Agricolă Agravista.


Preţul mediu angro de comercializare a căpşunelor este în creştere permanentă, deoarece oferta de căpşune este mai mică în comparaţie cu cererea de pe piaţă, comunică AgraVista. Astfel, de această situaţie beneficiază producătorii, care cultivă căpşune prin comercializarea producţiei la preţuri mari.

Piaţa autohtonă nu este asigurată uniform şi pe deplin cu căpşune pe tot parcursul anului. Producătorii autohtoni de căpşune reuşesc să asigure piaţa locală doar în lunile mai şi iunie. Restul perioadei, pe pieţele locale se comercializează preponderent căpşune de import.

Investiţiile estimative pentru cultivarea unui hectar de căpşune constituie cca. 185 mii lei, iar termenul de recuperare a investiţiilor este de 2 ani de la plantare. AgraVista recomandă producătorilor să acceseze creditele oferite de FIDA, PNAET, RISP, precum şi să solicite subvenţiide de la stat. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: