Ion Sturza: Dezvoltarea unei afaceri nu se face cu bani din bănci

sâmbătă, 18 iunie 2011

Ion Sturza: Dezvoltarea unei afaceri nu se face cu bani din bănci
Ion Sturza

„Ca să iniţiezi sau să extinzi o afacere trebuie să ai, cel puţin, o idee. Doar că pentru a iniţia (dezvolta) o afacere, în afară de idei, mai ai nevoie şi de resurse, în primul rând, de cele financiare. Problema-cheie este accesul la bani cât mai ieftini şi pe o perioada cât mai lungă. Este cazul R.Moldova? Din păcate, nu”, scrie ex-premierul RM, Ion Sturza, pentru Profit.


Potrivit lui Sturza, costul banilor în RM (lei - 15-20%; valută - 10-15%) este de 2-3 ori mai mare decât în ţările limitrofe, nemaivorbind de economiile mature, unde poţi să te finanţezi în prezent cu 2-3% anual. „Majoritatea creditelor în Moldova se acordă pe o perioadă de până la 1 an. Doar cei din comerţ, cu marja de 100%, pot suporta astfel de costuri. În aceste condiţii nu trebuie să ne mire preţurile exagerate din Moldova”, explică fostul premier.

Totuşi, Ion Sturza consideră că nu doar băncile sunt vinovate, pentru că dezvoltarea unei afaceri nu se face cu banii din bănci, sursa principală fiind bursa (piaţa de capital). „Să atragi bani la Bursă nu este un lucru uşor. În condiţii normale, din totalul de investiţii, banii proprii reprezintă 20-25%, restul trebuie atraşi din piaţa valorilor imobiliare. Nu este o dorinţă, este un „must do”, mai spune ex-prim-ministrul.

Altă problemă pentru a face afaceri în RM sunt costurile indirecte de finanţare, susţine Sturza. Potrivit acestuia, Banca Mondială are o metodologie de calcul care include taxele oficiale şi, mai ales, cele neoficiale, mai bine zis - componenta corupţională. În ultimii ani, RM a coborât 6-7 trepte în clasamentul mondial, menţionează ex-premierul.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: