Expert-Grup: Creşterea economică din trim.I 2011 - cea mai înaltă de la depăşirea crizei

vineri, 17 iunie 2011

Expert-Grup: Creşterea economică din trim.I 2011 - cea mai înaltă de la depăşirea crizei
Foto: antena3.ro

Creşterea economică de 8,4% înregistrată în trim.I 2011 este cea mai înaltă rată înregistrată de la depășirea crizei economice globale, comunică Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Deși am depășit multe țări CSI în ceea ce privește creșterea PIB-ului la început de 2011, această evoluție se înscrie în trendul general al regiunii, susţin experţii. Astfel, și alte țări au înregistrat creșteri majore, cum ar fi Belarus - 10,9%, Letonia - 10,1% şi România - 6,7%. Vezi în continuare ce consideră experţii despre calitatea creşterii economice înregistrate.


Consumul a continuat să fie forța motrice, contribuind mai mult ca altă dată la creșterea economică - cu 12%. Acesta, în condițiile în care remitențele au crescut cu aproape 20% în această perioadă, remitenţele fiind de fapt principala sursă de creștere a consumului, atât timp cât ocuparea forței de muncă nu s-a îmbunătățit radical și nici salariile nu au înregistrat un salt spectaculos, menţionează experţii. Astfel, potrivit Expert-Grup, este evidentă persistența modelului economic vechi, care probabil pe termen scurt este unica opțiune pentru RM.

Creșterea consumului a determinat și majorarea semnificativă a impozitelor nete pe produse (17,1%), în așa fel schimbând structura PIB-ului, în care impozitele pe produs deja reprezintă peste 17%, iar ponderea valorii adăugate brute este în scădere. Adițional, creșterea consumului înclină din nou balanța comercială în direcția nefavorabilă, astfel încât PIB-ul este influențat negativ de exporturile nete (diferenţa dintre importuri şi exporturi).

Experţii menţionează şi creșterea realizată în formarea brută de capital cu 32,5%, pe care o considerăm una dintre cele mai pozitive evoluții pe parcursul trim.I 2011, determinată de revenirea sectorului privat. Totuși, analiştii economici susţin că investitorii străini continuă să fie reticenți atât față de intrarea pe piața locală, cât și în extinderea afacerilor existente, conform  datelor privind trendul descendent al investițiilor în active materiale pe termen lung finanțate din surse străine.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: