Cuba a publicat jurnalul lui Che Guevara, după 50 de ani de aşteptare

miercuri, 15 iunie 2011

Cuba a publicat jurnalul lui Che Guevara, după 50 de ani de aşteptare
Foto: wikispaces.com

Cuba a publicat jurnalul lui Ernesto "Che" Guevara, scris în timpul luptei alături de Fidel Castro, începută în munţii Sierra Maestra.


"Jurnalul unui combatant" prezintă experienţele trăite de Guevara după sosirea în Cuba la 2 decembrie 1956 şi până cu puţin înainte de declararea victoriei de către rebeli la 1 ianuarie 1959. Potrivit văduvei lui Guevara, Aleida March, scopul publicării jurnalului este "ca poporul cubanez şi întreaga lume să ajungă să îl cunoască pe Che şi să nu mai distorsioneze lucrurile".

Experţii spun că jurnalul a fost publicat cu o asemenea întârziere pentru că era vorba despre mai multe caiete, dintre care unele lipsesc. March a spus că totuşi mare parte a materialului a fost inclus în "Episoadele războiului revoluţionar cubanez", carte publicată de Guevara în 1963.

Alte jurnale ale lui Che au avut un succes comercial uriaş, mai ales "Motorcycle Diaries", memoriile studentului la medicină în cursul călătoriei sale în America Latină.

Guevara s-a născut în Argentina în 1928 şi l-a întâlnit pe Castro în 1955 în Mexic, unde acesta îşi plănuia revenirea în Cuba pentru răsturnarea regimului lui Fulgencio Batista.

În cursul luptelor de gherilă din munţi, Guevara a fost primul subordonat promovat la rang de "comandante" de către Fidel. Che a devenit la un moment dat şeful Băncii Centrale a Cubei, apoi a plecat în Africa şi după aceea în Bolivia, pentru a continua lupta armată. A fost ucis în 1967.

0 Comments: