Planeta Mercur, total diferită de „suratele” din Sistemul Solar

sâmbătă, 18 iunie 2011

Planeta Mercur, total diferită de „suratele” din Sistemul Solar
Foto: Reuters

Imaginile transmise de sonda spaţială Messenger, care a intrat pe orbita planetei Mercur în urmă cu trei luni, i-au făcut pe oamenii de ştiinţă să pună sub semnul întrebării ceea ce se ştia despre cea mai mică planetă a Sistemului Solar.


Mercur reprezintă o necunoscută destul de mare pentru astrofizicieni, firesc, în condiţiile în care planetă se pierde în strălucirea Soarelui. Mercur putea fi studiată doar în momentele eclipselor solare, putând fi vizualizată doar în momentul răsăritului şi amurgului, numai de către telescoape instalate în emisfera de Nord.

Cercetător principal la NASA, Sean Solomon, a declarat, potrivit cotidianului Daily Telegraph, că noile date transmise de Messenger, îi obligă pe oamenii de ştiinţă să regândească vechile idei despre modul în care s-a format planeta Mercur şi evoluţia sa din ultimele patru miliarde de ani.

Astfel, imaginile de înaltă rezoluţie au relevat pe suprafaţa Planetei există foarte multe depresiuni care conţin depozite surprinzător de bogate de sulf, ceea ce sugerează că originea lui Mercur este diferită de cea a planetelor-surori, inclusiv Pământul.

Sursa: jurnalul.ro


0 Comments: