Promo-LEX: Ultimele săptămâni de campanie marcate de intimidări și huliganism electoral

sâmbătă, 18 iunie 2011

Promo-LEX: Ultimele săptămâni de campanie marcate de intimidări și huliganism electoral
Foto: UNIMEDIA

Asociația Promo-LEX a lansat cel de-al treilea raport de monitorizare a campaniei electorale pentru alegerile locale din 2011, și anume pentru perioada 5-16 iunie curent. Potrivit rezultatelor raportului dar și observatorilor, campania a continuat cu aceeași intensitate imediat după primul tur de scrutin, înregistrându-se activități electorale chiar după anunțarea rezultatelor oficiale. Astfel, îngrijorări prezintă cazurile izolate de violență și intimidare, utilizarea resurselor administrative și împărțirea cadourilor electorale.


Totuși, prevederile electorale privind validarea alegerilor au fost în mare parte respectate, chiar dacă observatorii au raportat și câteva excepții legate de erori tehnice. La fel, au fost observate și puține cazuri de folosire a funcției publice în scopuri de promovare electorală.

În monitorizare se mai menționează faptul că campania dată a fost una dinamică. Astfel, APL invită concurenții electorali să fie mai activi în privința depunerii contestațiilor referitoare la orice abatere de la normele electorale și asigurarea acestora cu probe corespunzătoare. Se menționează și implicarea continuă a presei în reflectarea campaniei.

Ca sursă de elaborare a rapoartelor publice a efortului de monitorizare au servit circa 400 de rapoarte standardizate prezentate de către observatori. Rapoartele expuse au fost întocmite în baza observării directe, întâlnirilor cu interlocutorii și consultarea documentelor oficiale.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: