Expert-Grup: În 2010, inflaţia a generat costuri de peste 1,2 miliarde lei

luni, 13 iunie 2011

Expert-Grup: În 2010, inflaţia a generat costuri de peste 1,2 miliarde lei
Foto: Shutterstock

Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică, preţurile de consum în luna mai 2011 sunt mai mari cu 7% faţă de mai 2010. Potrivit Centrului analitic independent Expert-Grup, deşi actualul nivel al inflaţiei anuale este unul destul de mic şi atipic economiei moldoveneşti, inflaţia înregistrată comportă anumite pericole pe termen mediu şi lung, precum şi anumite costuri, inclusiv pentru cetăţeanul de rând. Vezi în continuare care sunt acestea.


"Creșterea prețurilor are loc pe fondul unei recuperări economice care încă nu este asociată cu ameliorarea situației pe piața muncii. Astfel, la finele primului trimestru al anului curent, rata de ocupare a crescut cu doar 0,8% rămânând la un nivel destul de redus – 34,6%, iar rata șomajului a atins nivelul 9,4%. Prin urmare, erodarea puterii de cumpărare asociată cu fenomenul inflaționist agravează și mai mult situația socială, și așa precară, a populației", scrie analistul Expert-Grup, Adrian Lupuşor, în noul număr Expres-analiză. 


Potrivit experţilor, costurile directe generate de creșterea prețurilor sunt specifice păstrării banilor în numerar sau în depozitele la vedere. Acestea țin de diminuarea puterii de cumpărare (sărăcirea populației) și creșterea costurilor de oportunitate (păstrarea banilor lichizi în schimbul investirii sau plasării sub forma depozitelor la termen). Luând în calcul că la finele anului 2010, volumul total al banilor în circulație și a depozitelor la vedere a constituit 15720,2 mln lei, rata anuală a inflației – 7,4%, iar rata nominală medie a depozitelor atrase în moneda națională – 7,56%, analiştii susţin că costul direct al creșterii prețurilor pentru anul 2010 a constituit aproximativ 1257,6 mln lei, sau 1,8% din PIB.

Pe lângă costurile imediate, inflaţia presupune şi anumite pericole pe termen mediu şi lung, menţionează experţii. Printre acestea, analistul Lupuşor vorbeşte despre distorsionarea activității economice, scumpirea creditelor şi diminuarea încrederii în moneda naţională. În condiţiile în care BNM este responsabilă de problema creşterii preţurilor, Expert-Grup sugerează altor instituții de resort, printre care Ministerului Economiei şi Agenţiei pentru Protecţia Concurenţei, să atenueze problema nivelului prețurilor. 
Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: