luni, 5 iulie 2010
Foto: colaj unimedia
|
Marea Aral era candva a patra suprafata de apa continentala din lume ca dimensiune. Potrivit Wikipedia, avea 68,5 mii de kilometri patrati si o adancime maxima de 69 de metri. In ultimii 50 de ani, insa, apele sale au secat dramatic din cauza faptului ca raurile care se varsau in Marea Aral au fost redirectionate de catre oameni pentru proiecte de irigatie. Fotografiile postate pe site-ul oficial al Agentiei Spatiale Europene (ESA) arata transformarea radicala a Marii Aral, devenita acum un lac. In aprilie 2010, Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon descria tragedia Aralului drept una dintre cele mai mari catastrofe ale lumii.
Astfel, la sfarsitul anilor ’80, Marea Aral s-a “rupt” in doua, formand Mica Mare Aral (in nord), situata in Kazahstan, si Marea Mare Aral (in sud), imparita de Kazahstan si Uzbekistan.
20 de ani mai tarziu, Marea Mare Aral s-a despartit si ea in doua, formand un “lob” estic si altul vestic. Imaginile din satelit arata cum “lobul” estic a secat substantial intre 2006 si 2009. Specialistii de la Agentia Spatiala Europeana au constatat ca si-a pierdut practic 80% din cantitea de apa.
Tot ei estimeaza ca in acest ritm, toata partea sudica a fostei Mari Aral va disparea complet pana in 2020. In ceea ce priveste nordul, expertii incearca sa il salveze.
In fiecare an, furtunile violente de nisip cara cel putin 150.000 de tone de sare si nisip din zonele unde apa marii seaca si le transporta pe sute de kilometri. Acest fenomen a dus la probleme severe de sanatate pentru populatie, in zona fiind inregistrata cea mai mare rata de mortalitate infantila din lume.
0 Comments:
Post a Comment