Premieră! O firmă transportatoare din Moldova a adus statului un prejudiciu de 419 178 lei

marți, 6 iulie 2010

Premieră! O firmă transportatoare din Moldova a adus statului un prejudiciu de 419 178 lei
Foto: europafm.ro

În premieră, o firmă transportatoare din Republica Moldova, care importă mărfuri de larg consum la comandă a trei firme ”fantomă” din ţară a fost obligată de instanţele de judecată naţionale să achite un prejudiciu în valoare de 419.178 lei adus statului, după ce a importat în Moldova mărfuri cu utilizarea documentelor de însoţire false, conform hotărârii definitive şi irevocabile a Curţii Supreme de Justiţie.


Pe parcursul lunilor octombrie – decembrie 2007 firma a transportat pe teritoriul Republicii Moldova  mărfuri de larg consum la solicitarea clienţilor - trei firme „fantomă” din Republica Moldova. În baza unei ordonanţe de dispunere a reviziei a CCCEC, Serviciul Vamal a efectuat controlul tranzacţiilor de import realizate de cele trei firme. În cadrul controlului s-au depistat mărfuri pasibile de drepturi de import care nu au fost supuse integral sau parţial procedurilor de vămuire.

În conformitate cu prevederile Codului Vamal, de rând cu plătitorul vamal care introduce mărfurile ilegal pe teritoriul Republicii Moldova răspund solidar şi persoanele care au participat la introducerea mărfurilor şi care ştiau sau ar fi trebuit să ştie că introducerea acestora este ilegală. Respectiv, compania de transport a ştiut sau a trebuit să ştie, precum şi a participat în mod direct la introducerea ilegală a mărfurilor în cauză pe teritoriul vamal al Republicii Moldova şi anume ca posesor al carnetului TIR.

În aceste circumstanţe, Biroul vamal Chişinău a întocmit un act constatator privind recalculul drepturilor de import, iar firma transportatoare a trebui să achite prejudiciul adus statului. Nefiind de acord cu acţiunile organului vamal compania de transport a acţionat în instanţa de judecată biroul vamal Chişinău şi a solicitat anularea actului constatator menţionat.

Curtea de Apel Chişinău a respins cererea menţionată, iar ulterior Curtea Supremă de Justiţie a decis respingerea cererii de recurs depusă de către firma de transport cu menţinerea Hotărârii Curţii de Apel Chişinău.

sursa: Unimedia

0 Comments: