Portocala mondială s-a rostogolit în finală după 32 de ani!

marți, 6 iulie 2010

Portocala mondială s-a rostogolit în finală după 32 de ani!
Foto: REALITATEA.NET

Olanda e prima echipă calificată în finala CM, după ce a învins Uruguay cu 3-2. În ultimul act al competiţiei din Africa de Sud, Olanda va întâlni pe 11 iulie învingătoarea din cealaltă semifinală, care se dispută miercuri, între Germania şi Spania. E prima finală de CM pentru batavi, după 32 de ani. În 1974 şi 1978, Olanda pierdea două finale consecutive în faţa Germaniei, respectiv Argentinei.


A treia echipă sud-americană (în clasamentul FIFA), în faţa ocupantei aceluiaşi loc din Europa. Prima semifinală a CM a adus faţă în faţa Olanda şi Uruguayul, două echipe pe care nimeni nu le-ar fi văzut atât de departe la debutul competiţiei.

De o parte o echipă fără stilul spectaculos, dar până la urmă ineficient, cu care ne obişnuia an de an, de cealaltă o rigoare defensivă salvată de geniul atacanţilor Forlan şi Luis Suarez. Ultimul, jertfit pe altarul comun al echipei, după ce a semnat henţul care i-a adus o eliminare, dar care a contribuit decisiv la pasul Uruguayul spre semifinale. 

În ciuda unor piese de calibru în echipă, selecţionata oranje a început cu acelaşi stil economicos, şi care la un moment dat era să o coste.  Totuşi, primul gol a fost unul olandez, dar, surprinzător poate, nu a picat din gheata lui Robben sau a lui Sneijder, ci din cea a veteranului Van Bronckhorst. Căpitanul batavilor a prins o torpilă senzaţională de pe stânga, de la 35 de metri, cu care l-a învins pe Muslera. Cu siguranţă unul dintre cele mai frumoase goluri ale acestui Mondial. Al cincilea pentru Van Bronckhorst la naţională, primul fiind reuşit tot în Africa de Sud, la un turneu amical cu ţara gazdă.
Olanda adoarme apoi jocul, dar pe când se pregătea de pauză, starul uruguayenilor dă lovitura. Forlan prinde şi el un şut bun de la vreo 35 de metri, de pe centru, şi-l bate pe Stekelenburg, şi cu un mic efect Jabulani. 

Repriza a doua începe cu sud-americanii la timonă. Van Bronckhorst e la locul potrivit şi scoate cu capul o minge care se îndrepta spre poarta goală, după o ieşire eronată a lui Stekelenburg, apoi Forlan îl întinde pe golakeeperul olandez dintr-o lovitură liberă. 

Soarta calificării se decide în ultimele 20 de minute. Sneijder îşi trece în cont al cincilea gol în şase meciuri, dar reuşita decarului e din nou una norocoasă. Balonul său e deviat uşor de un fundaş, iar Van Persie, aflat în offside, se interpune şi el pe direcţia balonului. Golul este validat, iar Olanda e mai relaxată.
Cade şi reuşita liniştitoare, autor Robben, cu o lovitură de cap imparabilă, la o centrare a lui Kuyt. Arjen e schimbat, în aplauzele publicului, dar în prelungiri, "celeştii" le ridică pulsul suporterilor, cu golul lui Maximiliano Pereira. 

Până la urmă se încheie 3-2 pentru Olanda, care e la prima finală după 32 de ani. Primele două le-a pierdut, în 1974 în faţa Germaniei, patru ani mai târziu în faţa Argentinei. 

În ultimul act al competiţiei, Olanda va întâlni la Johannesburg, pe 11 iulie, câştigătoarea din cealaltă semifinală. Oricum, indiferent cine se va califica, vom asista la o premieră. O naţională de pe Bătrânul Continent va câştiga trofeul în afara Europei.

0 Comments: