Procurorii moldoveni vor face schimb de experienţă cu omologii lor din ţările Baltice

miercuri, 7 iulie 2010

Procurorii moldoveni vor face schimb de experienţă cu omologii lor din ţările Baltice
Foto: procuratura.md

Procuratura Generală a Republicii Moldova îşi propune să se alinieze la practica statelor - membre ale Uniunii Europene şi, astfel, să îmbunătăţească activitatea procurorilor moldoveni. În acest sens, Procuratura Generală, experţii internaţionali şi procurori din Estonia, Lituania şi Letonia vor elabora în comun propuneri şi recomandări cu privire la  perfecţionarea profesională a procurorilor, vor analiza legislaţia în domeniu şi vor identifica soluţii pentru un act de justiţie eficient.


Valeriu Zubco a remarcat rolul esenţial al procurorului, care "este principala autoritate responsabilă de punerea în aplicare a legii". "Este necesară eficientizarea activităţii, îmbunătăţirea capacităţi administrative şi operaţionale, ce nu pot fi realizate decât printr-o continuă perfecţionare profesională a procurorilor", a constatat Procurorul General, în cadrul conferinţei de astăzi, 7 iulie.

Şeful adjunct al Procuraturii Generale din Lituania, Virginijus Sabutis, a accentuat importanţa modificărilor Legii Procuraturii, în contextul în care Lituania a trecut prin etapa modificărilor legislative încă în 2003. Totodată, el a menţionat asemănările între Legea Procuraturii din Moldova şi Lituania, precizând însă că procurorii moldoveni au mult mai multe interdicţii decât omologii lor lituanieni.

Adjunctul Procurorului General din Estonia, Alar Kirs, a remarcat, la rândul său, că ultimile modificări din 2004 ale Legii cu privire la Procuratură au dus la definitivarea unui sistem eficient de activitate a procurorilor estonieni.

Împreună cu experţii ţărilor Baltice, procurorii, reprezentanţii Parlamentului şi organizaţiile nonguvernamentale vor discuta despre reglementarea legală a statutului de procuror şi independenţa acestuia, despre transparenţa în activitate şi despre interacţiunea Procuraturii cu societatea şi mass media.

UNIMEDIA precizează că reuniunea a fost organizată de Procuratura Generală, în colaborare cu Misiunea OSCE în Republica Moldova. Legea cu privire la Procuratură din Moldova nu a fost modificată din 2008.

sursa: Unimedia

0 Comments: