Pasat se alătură grupului care cere anularea decretului lui Mihai Ghimpu

joi, 8 iulie 2010

Pasat se alătură grupului care cere anularea decretului lui Mihai Ghimpu
Foto: UNIMEDIA

"Instituirea aşa-zisei „Zile a ocupaţiei sovietice” este o încercare absurdă, înr-un spirit antirusesc, de a revizui evenimentele care s-au produs cu 70 de ani în urmă. Deja pe 24 iunie, cînd a fost deferit publicităţii decretul cu privire la instituirea unei noi „sărbători”, am declarat că consider acest act ca unul neconstituţional şi am solicitat anularea lui". Declarația aparține lui Valeriu Pasat, liderul grupului care promovează introducerea religiei ca obiect de studiu obligatoriu în școli.


Potrivit lui Pasat, acţiunile date au cauzat prejudicii enorme atît politice, cît şi economice statului moldovenesc. Începînd cu 1 iulie a crescut preţul la gazul livrat din Federaţia Rusă. "Companiile noastre de producere a vinurilor suportă pierderi enorme în legătură cu blocarea accesului pe piaţa rusească a producţiei sale. Sute de mii de cetăţeni moldoveni care lucrează în Rusia au temeri ca autorităţile ruseşti vor introduce un regim de vize pentru cetățenii Republicii Moldova", se mai precizează în poziția lui Pasat.

UNIMEDIA amintește că după decretarea zilei de 28 iunie drept zi a ocupației sovietice, reprezentanții Federației Ruse au avut o retorică negativă față de R. Moldova.

Ieri, Academia de Științe a luat atitudine și a declarat că „documentele de arhivă şi cercetările istorice ale experţilor internaţionali demonstrează că anexarea Bucovinei de Nord şi a Basarabiei a fost concepută şi realizată de comandamentul sovietic stalinist ca o operaţiune militară de ocupaţie a acestor teritorii. Iar decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu reflectă,  în principiu, adevărul istoric”.

sursa: Unimedia

0 Comments: