Rospotrebnadzor ține blocate în vamă 46 de autocamioane cu vin moldovenesc. Filat: Vom avea o poziție oficială, vreau să cred că este doar "o problemă tehnică"

miercuri, 7 iulie 2010

Rospotrebnadzor ține blocate în vamă 46 de autocamioane cu vin moldovenesc. Filat: Vom avea o poziție oficială, vreau să cred că este doar
Foto: AP

Onișcenco: Vinul moldovenesc e bun de vopsit gardurile!

Deocamdată, din partea Rospotrebnadzor nu a parvenit niciun document oficial prin care să fie anunţată instituirea embargoului la producţia vinicolă moldovenească. Declarația aparține ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, lansată azi, 7 iulie, în cadrul unei ședințe la Guvern cu reprezentanţii sectorului viti-vinicol, convocată de premierul Filat.

Potrivit ministrului, actualmente la terminalul Solnţevo de lângă Moscova se află 23 de autocamioane cu producţie vinicolă îmbuteliată, alte 23 de autocamioane cu vinuri în vrac şi încă 2 vagoane cu vinuri în vrac, iar procesul de certificare a vinurilor este stopat.


În acest sens, premierul Vlad Filat a declarat că vrea să creadă că ar fi vorba doar de "o problemă tehnică". "S-au colectat mai multe informații și urmează în scurt timp să avem o poziție oficială. Relațiile cu Federația Rusă trebuie să continue, să eliminăm aceste bariere și să depășim această relație dificilă", a mai adăugat Filat.

În cadrul şedinţei au fost prezentate informaţii privind asigurarea calităţii producţiei vinicole destinate exportului.

Filat a declarat că sectorul viti-vinicol "este unul important pentru Republica Moldova", că exportul de produse vinicole trebuie tratat cu maximă atenție, iar "problemele care apar pe parcurs trebuie să fie soluţionate cu eforturi comune".     
 
În cinci luni ale anului curent exportul producţiei vinicole a crescut cu 17% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi a atins un volum de 69 mil. dolari, iar volumul producţiei în ansamblu a sporit cu 23 la sută.

sursa: Unimedia

0 Comments: