Alertă pentru miniştri! Apele trec, responsabilităţile de funcţionar public rămân

miercuri, 7 iulie 2010

Alertă pentru miniştri! Apele trec, responsabilităţile de funcţionar public rămân
Foto: saptamanalul.ro

Catan - să investigheze cine şi ce măsuri a luat în această situaţie excepţională, Hotineanu - să fie prezenţi permanent medici şi psihologi, Bujor - copiii evacuaţi să fie duşi în tabere de copii, Răducan - să fie reamplasate şi construite locuinţele sinistraţilor, Negruţa - să fie creat un cont special pentru acumularea banilor necesari, Leancă - să se analizeze posibilităţile de atragere a resurselor de la partenerii externi, acestea au fost ordinele date de premierul Vlad Filat în cadrul şedinţei Comisiei Situaţii Excepţionale, convocată astăzi, 7 iulie 2010. "Instituţiile pe care le conduceţi să funcţioneze zi şi noapte", a dispus premierul.


Potrivit prim-ministrului, eforturile depuse în vederea minimizării pierderilor provocate de inundaţii nu au fost suficiente. "Sunt indignat pentru că ieri am văzut că comunitatea şi conducerea raională nu este deloc implicată în luarea de măsuri urgente", a declarat Filat. Acesta a pus în sarcina ministrului Afacerilor Interne Victor Catan investigarea acţiunilor întreprinse de fiecare persoană cu funcţii de răspundere la nivel de autorităţi publice locale.

Ministerul Sănătăţii trebuie să pună la dispoziţia sinistraţilor un număr suficient de personal medical, dar şi psihologi. "Să fie prezenţi permanent lângă oameni, nu să vină la chemare", a menţionat Filat.

Acesta a dispus de asemenea ca ministrul Educaţiei Leonid Bujor să asigure copiilor care au avut de suferit în urma inundaţiilor locuri în tabere de odihnă.

"Casele care au fost distruse nu cred că mai pot fi reabilitate. De comun acord cu cei de la faţa locului vom decide să reamplasăm şi să construim locuinţe noi", s-a adresat premierul ministrului Construcţiilor Marcel Răducan, solicitând ca toate măsurile necesare a fi întreprinse în acest sens să fie realizate "într-o formulă rapidă".

De asemenea, Filat a cerut să fie creat un cont special în care urmează să fie acumulaţi banii necesari pentru acoperirea pierderilor suportate de localităţile Moldovei în urma inundaţiilor. În acest context, sarcini au de îndeplinit ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă.

Prim-ministrul a solicitat directorului Apele Moldovei Ion Lupu şi şefului Departamentului Situaţii Excepţionale Mihai Harabagiu să comunice mai eficient. Aceasta pentru că în cadrul şedinţei Comisiei Situaţii Excepţionale de astăzi aceste două insituţii au raportat date diferite privitor la zilele când cel mai probabil vor avea loc inundaţiile şi va trebui să fie instituită alertă maximă.

Premierul a cerut de asemenea ca toţi sinistraţii să fie evacuaţi, "în primă instanţă - prin convingere, sau chiar forţat".

sursa: Unimedia

0 Comments: