Kommersant: Zeci de camioane cu vin moldovenesc sunt blocate în vama rusească după ce Ghimpu a semnat decretul cu privire la ziua ocupației sovietice

marți, 6 iulie 2010

Kommersant: Zeci de camioane cu vin moldovenesc sunt blocate în vama rusească după ce Ghimpu a semnat decretul cu privire la ziua ocupației sovietice
Foto: Colaj UNIMEDIA

După semnarea decretului lui Mihai Ghimpu, cca 30 de camioane cu vin din R. Moldova sunt blocate în vama Solnțevo de lângă Moscova, au declarat pentru PublikaTV reprezentanți ai vinificatorilor din țară. "Totodată, rușii au interzis transportarea a patru vagoane încărcate cu vin moldovenesc în vrac", declară președintele Uniunii Oenologilor, Gheorghe Arpentin.

Potrivit lui, în această situație au de suferit aproximativ 15 companii din ţara noastră, care exportă vin în Rusia. "Datele oficiale vorbesc despre 30 de camioane, însă din informațiile care le dețin vă pot spune că cifra ajunge la peste 80 de camioane blocate", a mai precizat Arpentin pentru același post de televiziune.


Informația despre blocarea vinului moldovenesc în vama rusească a fost făcută publică de ziarul rusesc Kommersant. Potrivit publicației, vinificatorii moldoveni au bombardat ambasada Rusiei cu scrisori, în care cer explicaţii în legătură cu barierele impuse de ruşi la importul producţiei moldoveneşti.

UNIMEDIA precizează că la 24 iunie, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a desemnat ziua de 28 iunie drept Zi de Comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940, "când trupele sovietice au ocupat teritoriul Basarabiei şi partea de nord a Bucovinei, contrar voinţei populaţiei acestor ţinuturi".

sursa: Unimedia

0 Comments: