Pentagonul vrea un submarin care să zboare

marți, 6 iulie 2010

Pentagonul vrea un submarin care să zboare
Aşa ar putea arăta submarinul zburător
Foto: dailygalaxy.com

Cercetătorii Pentagonului încearcă să dezvolte un vehicul militar care poate călători în apă, ca un submarin, înainte de a se ridica şi a zbura, relatează Daily Telegraph.


Agenţia pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA), departamentul armatei americane pentru ştiinţă şi tehnologie, intenţionează să inventeze un vehicul care să poată zbura la altitudini joase, deasupra apei, până când se apropie de ţintă, moment în care se poate scufunda, pentru a evita detectarea, şi îşi poate ataca ţinta.

Proiectul, în curs de dezvoltare din 2008, a ajuns la stadiul de propunere a proiectelor, iar mai mulţi constructori s-au arătat interesaţi. DARPA ar putea aloca fonduri pentru dezvoltarea acestui vehicul într-un an de zile.

Deşi principiile hidrodinamice şi aerodinamice sunt similare, provocările tehnologice sunt profunde. O aeronavă trebuie să fie cât mai uşoară posibil, pentru a folosi energie minimă la decolare, în timp ce submarinele trebuie să fie dense, pentru a rezista presiunii apei. Aeronavele, mai grele decât aerul, se ridică datorită fluxului de aer de sub apripi, în timp ce submarinele pur şi simplu absorb sau evacuează apă pentru a se scufunda şi ridica.

sursa: Unimedia

0 Comments: