Ieri - loc de execuţie, azi - bloc de locuit pentru SIS. VEZI GALERIE FOTO

marți, 6 iulie 2010

Ieri - loc de execuţie, azi - bloc de locuit pentru SIS. VEZI GALERIE FOTO
Comentariu: str. Grenoble 159
Foto: UNIMEDIA

Pe strada Grenoble nr. 159 se construiesc în prezent blocuri de locuit pentru lucrătorii Serviciului de Informaţii şi Securitate, loc în care în perioada 1944-1953 au fost executate peste 300 de persoane, conform declaraţiei preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. "Am fost informat de SIS că în anul 2008 guvernul Voronin a atribuit acest teren pentru construcţia casei. Cum poţi să construieşti pe osămintele oamenilor care nu au avut nicio vină? Cum vor dormi locatarii în aceste blocuri?", îşi pune întrebarea Ghimpu. "Iată ce înseamnă comunism, fie el ieri, fie el azi, el nu are cruce la gât, el nu crede în Dumnezeu, el merge pe trupuri", a mai adăugat acesta.


Prin hotărârea de Guvern din 15 septembrie 2008, 0,9722 ha de teren cu destinaţie specială a fost modificat în teren pentru construirea blocurilor locative, informează SIS-ul într-un raport transmis preşedintelui interimar Ghimpu.  

În acest loc în anii 1944-1953, sub pretext de trădare, spionaj şi alte infracţiuni contra statului, au fost executate 300 persoane, de diferite naţionalităţi. "Au fost împuşcaţi în ceafă, într-un beci lung de 25 de metri. Mult timp acest loc era o zonă îngrădită. Beciul a fost distrus încă în vremea sovietică. Ştiau că au săvârşit o crimă. Probabil oamenii împuşcaţi nu împărtăşeau ideologia totalitară comunistă", consideră Ghimpu.

Materialele documentare cu privire la executarea din regiunea străzii Grenoble de astăzi erau păstrate într-o mapă spceială la SIS RSSM. Această mapă era marcată cu "strict secret, acces limitat". La mijlocul anilor 90, la cerinţa Moscovei, această mapă a fost trimisă la SIS URSS, susţine SIS-ul de astăzi al Republicii Moldova. "Asta demonstrează că se doreşte ştergerea urmelor crimelor regimului comunist", a explicat Ghimpu.

"E greu. Trebuie să mă sfătui. Voi convoca Consiliul Suprem de Securitate să vedem ce facem. Procuratura generală trebuie să investigheze de ce s-a permis începerea lucrărilor de construcţii pe aceste terenuri, sunt sigur că nu este legal", s-a pronunţat preşedintele în acelaşi context. "Lăsăm politica într-o parte. Fie că este vorba de Partidul Comuniştilor, fie că este vorba de un alt partid, toţi ne declarăm creştini. Toţi ştiau despre aceste crime", susţine Ghimpu.

În plus, acesta a ţinut să menţioneze că mai sunt şi alte terenuri cu destinaţie specială care au fost vândute de guvernul Voronin pentru realizarea anumitor construcţii. Mihai Ghimpu declară că Spitalul de tuberculoză este ridicat în locul unui cimitir. La fel şi un centru comercial din Chişinău ar fi construit pe osăminte.




Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


0 Comments: