Anatol Stati sparge tăcerea: Vreau tragerea la răspundere, întâi de toate, a lui Vladimir Voronin!

marți, 6 iulie 2010

Anatol Stati sparge tăcerea: Vreau tragerea la răspundere, întâi de toate, a lui Vladimir Voronin!
Foto: timpul.md

Nu există niciun dubiu - scrisoarea defăimătoare privind persoana mea, trimisă de Voronin în Kazahstan, a urmărit scopul discreditării noastre şi eliminării de pe piaţa kazahă. Este o acţiune săvârşită cu exces de putere şi în niciun caz nu reprezintă un act de drept juridic”. Declarația aparține președintelui ASCOM, Anatol Stati, oferită pentru Timpul de dimineață. Ziarul anunță că preşedintele ASCOM Group a adresat deja noului procuror general al RM, Valeriu Zubco, un demers prin care cere tragerea la răspundere a celor care au încercat să-i preia afacerea din Kazahstan, dar și „să se autosesizeze pe marginea faptelor scoase în evidenţă şi să pornească urmărire penală pe fapta săvârşită de Vladimir Voronin, cu atragerea la răspunderea stabilită, inclusiv conform normelor Codului Penal...”.

La 23 aprilie 2010, procurorul cu misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale a remis în adresa lui Anatol Stati o scrisoare prin care îl informează că sesizarea lui a fost „examinată şi admisă” şi că „pe faptul săvârşirii de către foştii factori de decizie şi de conducere ai RM a acţiunilor care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege a fost pornită o cauză penală. Efectuarea urmăririi penale a fost dispusă Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC)”.


Până la această etapă, în dosarul cu pricina au fost audiaţi, în calitate de martori, Anatol Stati, fostul premier Vasile Tarlev, fostul ambasador al RM la Moscova, Vasile Sturza, şi fostul consilier prezidenţial Oleg Reidman. Potrivit procurorului care instrumentează cazul, printre cei care mai urmează să fie audiaţi se numără Vladimir Antosii, ex-ministru al Industriei şi Infrastructurii, şi Ghennadi Abaşkin, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al „Moldova-Gaz” SA. Totodată, în prezent se întocmeşte proiectul cererii de asistenţă juridică internaţională în Kazahstan pentru ridicarea documentelor legate de controalele efectuate la KPM şi TNG în baza scrisorii fostului preşedinte al RM.

„Nu pretind niciun ban, nu vreau despăgubiri. Vreau ca cei care se fac vinovaţi de denigrarea imaginii mele, de distrugerea afacerii mele, dar mai ales de faptul că cetăţenii RM sunt în continuare aduşi la limita sărăciei prin aceste preţuri exorbitante la gazele naturale, să fie pedepsiţi”, spune preşedintele ASCOM Group. „Înainte de toate, Voronin”, a declarat acesta pentru Timpul de dimineață.

UNIMEDIA amintește că Anatol Stati a fost deposedat de afacerea din Kazahstan după o scrisoare privată a lui Voronin către președintele kazah, în care primul îi cerea lui Nursultan Abişevici Nazarbaiev să ia măsuri față de afacerile lui Stati, care "asigura businessului său o acoperire politică, s-a amestecat în formarea politicii de cadre şi politicii externe a Moldovei, a pus la cale şi a finantat acţiuni propagandistice, într-o formă netransparentă formaţiuni politice aflate în opoziţie faţă de Puterea actuală".

Despre discuțiile ASCOM cu Gazprom, dar și cum a fost deposedat de afaceri în kazahstan, citiți discuția integrală cu Anatol Stati în ziarul Timpul de dimineață.

sursa: Unimedia

0 Comments: