Guvernele europene vând tot mai multe proprietăţi publice ca să facă faţă crizei

miercuri, 7 iulie 2010

Guvernele europene vând tot mai multe proprietăţi publice ca să facă faţă crizei
Foto: newschannel.ro

În contextul în care guvernele europene îndatorate adoptă măsuri de reducere a cheltuielilor şi colectare de fonduri, o serie de ţări se pregătesc să accelereze procesul vânzării de proprietăţi publice, informează Wall Street Journal de miercuri, citat de Agerpres. Criza bancară mondială şi recesiunea au provocat o deteriorare atât de puternică a finanţelor publice încât se aşteaptă ca un număr de ţări - printre care Germania, Marea Britanie, Franţa şi Grecia - să vândă mai multe active şi pe o scară mai largă în următorii ani.

Vânzările de active aflate în proprietatea guvernului reprezintă între 2-2,5% din totalul vânzărilor publice europene din ultimii patru ani. Se aşteaptă ca această cifră să se dubleze aproape anul acesta, conform CBRE, şi ar putea reprezenta aproximativ 4% din suma de 100 miliarde de euro ce va fi înregistrată din vânzările imobiliare.


În Germania, "Bundesanstalt für Immobilienaufgaben" (BIMA), unitatea responsabilă cu vânzarea proprietăţilor de stat, intenţionează să vândă aproximativ jumătate din portofoliul de proprietăţi în valoare de 6,8 miliarde de euro, în următorii cinci-şase ani. Cealaltă jumătate este considerată a fi cea mai necomerciabilă iar cele mai multe cesiuni vor fi proprietăţi nonoperaţionale, mai degrabă decât vânzări şi leaseback-uri. Anul trecut, Germania a realizat până la 42% din vânzările guvernamentale din Europa, angajându-se să vândă în mai mare măsură la nivel local. Contribuţia Germaniei a fost în medie de 30% în ultimii patru ani.

Se aşteaptă ca Marea Britanie să vândă un număr mare de active, atât producătoare de venituri cât şi proprietăţi excedentare şi leaseback-uri. Printre ele se numără High Speed 1, care deţine active ale Channel Tunnel Rail Link (Legătura Feroviară a Tunelului de sub Canal) şi dezvoltă şi întreţine infrastructura, sau National Air Traffic Services, NATS, care oferă servicii de control al traficului aerian pentru aeronave care efectuează zboruri în spaţiul aerian intern.

O altă ţară în care vânzările sunt iminente este Grecia, care a angajat Lazard Ltd. pentru consultanţă asupra finanţelor sale publice, inclusiv privind vânzarea unui număr de active aflate în proprietatea statului. Atena are în vedere şi lansarea unui trust de investiţii imobiliare, căruia îi va transfera o mare parte din portofoliul său imobiliar.

Guvernul francez şi-a propus să vândă 6% din stocul său total de clădiri în următorii trei ani, în scopul reducerii deficitului fiscal. Ministrul francez pentru buget, Francois Baroin, a anunţat un plan de vânzare a 1.700 din cele 28.000 de active aflate în proprietatea guvernului, oficialii francezi sperând să vândă 750 de clădiri, sau 600 de mii de metri pătraţi de spaţii de birouri.

sursa: Unimedia

0 Comments: