Curtea Constituțională a amânat examinarea decretului lui Ghimpu pentru luni, 12 iulie

joi, 8 iulie 2010

Curtea Constituțională a amânat examinarea decretului lui Ghimpu pentru luni, 12 iulie
Foto: romanian.cri.cn

Şedinţa Curţii Constituţionale, în cadrul căreia trebuia să fie examinată sesizarea comuniştilor, prin care aceştia cer să se verifice constituţionalitatea decretului lui Mihai Ghimpu de a declara ziua de 28 iunie drept Zi a ocupaţiei sovietice, a fost amânată pentru 12 iulie.


Motivul amânării a fost faptul că preşedintele interimar a înanintat un dememrs, prin care a cerut ca examinarea să aibă loc mai tîrziu, fără a preciza, însă, când anume. Mihai Ghimpu şi-a exprimat dorinţa de a participa şi el la şedinţa CC. Acum însă, acesta susţine că nu poate întrucât trebuie să prezideze şedinţele Parlamentului, transmite Publika TV.

De cealaltă parte, PCRM susţine că Mihai Ghimpu tergiversează intenţionat examinarea sesizării.

Amintim că ieri, 7 iulie, Academia de Ştiinţe și-a expus poziția oficială referitor la ziua de 28 iunie 1940, pe care a apreciat-o ca fiind o zi de ocupaţie sovietică: „Documentele de arhivă şi cercetările istorice ale experţilor internaţionali demonstrează că anexarea Bucovinei de Nord şi a Basarabiei a fost concepută şi realizată de comandamentul sovietic stalinist ca o operaţiune militară de ocupaţie a acestor teritorii. Iar decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu reflectă,  în principiu, adevărul istoric”.

sursa: Unimedia

0 Comments: