În prima jumătatea a anului au fost omorâţi 59 de jurnalişti din întreaga lume

luni, 5 iulie 2010

În prima jumătatea a anului au fost omorâţi 59 de jurnalişti din întreaga lume
Foto: randomalphabets.com

În primul semestru al anului au fost ucişi 59 de jurnalişti, în creştere cu 53 faţă de anul 2009, potrivit unui raport al organizaţiei nonguvernamentale Presse Emblème Campagne (PEC). Cele mai riscante ţări pentru jurnalişti sunt Mexic (9 jurnalişti ucişi), Honduras (8 jurnalişti ucişi), Pakistan (6 jurnalişti ucişi), Nigeria (4 jurnalişti ucişi) şi Filipine (4 jurnalişti ucişi).


De asemenea, alţi trei jurnalişti au fost ucişi în Rusia, trei în Columbia şi câte doi în Irak, Nepal, Thailanda şi Venezuela.

Pe de altă parte, în Afganistan, Angola, Bangladesh, Brazilia, Bulgaria, Camerun, Cipru, Ecuador, Israel, Republica Democratică Congo, Rwanda, Turcia, Somalia şi Yemen a fost ucis câte un jurnalist.

"Jurnaliştii sunt foarte expuşi în numeroase ţări care se confruntă cu probleme interne", a subliniat secretarul general al PEC, Blaise Lempen.

"Guvernele şi comunitatea internaţională trebuie să fie mai ferme în acţiunile de stopare a deceselor şi de condamnare a responsabililor", a mai spus acesta.

Totodată, ONG-ul deplânge şi încarcerarea celor trei jurnalişti ai postului de televiziune France 3 în estul Afganistanului.

sursa: Unimedia

0 Comments: