185 de case distruse și mii de oameni disperați. Prutul continuă să înece satele din raionul Hâncești. VEZI GALERIE FOTO

joi, 8 iulie 2010

185 de case distruse și mii de oameni disperați. Prutul continuă să înece satele din raionul Hâncești. VEZI GALERIE FOTO
Foto: UNIMEDIA

Inundații puternice în satele din r. Hâncești

În jur de 185 de case din 3 localități din raionul Hâncești, satul Cotul Morii, Nemțeni și Obileni, au fost luate de apele Prutului și nu mai pof fi restabilite. O femeie în vârstă de 57 de ani ne-a mărturisit că de când locuiește acolo nu a mai fost niciodată așa ceva. Oamenii caută disperați ajutorul, au rămas în ape, dar cu toate acestea refuză să-și părăsească locuințele la care au muncit o viață întreagă.

În Cotul Morii mai găsești doar pe alocuri persoane care chiar dacă nu au plecat, vor fi evacuate forțat. Întreaga localitate a ajuns sub apă și ploile încă continuă. Cetățenii acuză primarii, președintele raionului - Anatolie Chetraru, premierul - Vlad Filat, de faptul că nu au fost avertizați asupra pericolului și că nu au fost construite diguri. Șeful Guvernului, Vlad Filat a anunțat că oamenii deja primesc ajutoare (plapume, ape, conserve), iar fiecare sinistrat va fi despăgubit și ajutat de către stat.


Mai mult, sinistrații refuză să meargă și în școli și grădinițe, acolo unde pot fi cazați, primi apă și hrană. Aceștia preferă să meargă la rude în apropiere sau să stea în stradă și să urmărească apele care cresc tot mai mult.

Produsele de primă necesitate au fost deja livrate în Cotul Morii, Nemțeni și Obileni, și urmează să mai fie transmise și altele. Conducerea raionului a specificat că au fost alocate, din fondul de rezervă, toate mijloacele necesare, Guvernul de la Chișinău arătându-și disponibilitatea de a cheltui atât cât este necesar.

Copiii din raionul Hâncești vor fi repartizați la taberele de pe teritoriul Republicii Moldova, iar pentru adulți se mai caută soluții. Ministerul Apărării a transmis câteva zeci de soldați în satele inundate și urmează să mai fie repartizați încă 250, iar Ministerul Afacerilor Interne va dota cu echipamentul necesar pentru comunicare toți participanții la lichidarea consecințelor inundațiilor.

Autoritățile locale așteaptă o creștere și mai mare a apei în zilele de 10 - 13 iulie.










Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: