luni, 5 iulie 2010
Foto: andrasuciu.files.wordpress.com
|
Alianţa Franceză din Moldova şi Ambasada Franţei organizează, de opt ani, un festival pentru pian şi orchestră întitulat "Nopţile pianistice din Moldova – Marea Neagră".
Acest festival a dobândit, pe parcursul anilor, o notorietate importantă. Oraşele Chişinău, Bălţi, Tiraspol începând cu 2008, Odesa începând cu 2009, au organizat acest festival. Alte ţări riverane Mării Negre au manifestat deja interesul pentru a organiza concerte la anul viitor.
Solişti şi dirijori de mai multe naţionalităţi (francezi, moldoveni, ruşi, georgieni, germani, ucraineni, bieloruşi, italieni, români, canadieni, olandezi, etc), cu renume mondial, au evoluat împreuna cu Orchestra Naţională de Cameră a Moldovei, Orchestra Simfonică din Tiraspol şi Orchestra Filarmonică din Odesa.
Organizatorii au dorit să ofere în acest an o importanţă suplimentară şi simbolică festivalului reunind, la Chişinău şi la Tiraspol, muzicieni ai Orchestrei Naţionale de Cameră a Moldovei şi ai Orchestrei Simfonice din Tiraspol.
Maestrul Misha Katz, Dirijor francez de origine rusă, Director artistic al "Festivalului internaţional al păcii", din al cărui Comitet de Onoare fac parte Şefi de Stat şi de Guvern şi mari nume din domeniul muzicii ca Lorin Maazel, Zubin Mehta şi regretatul Mstislav Rostropovitch, ne-a facut marea onoare acceptând să dirijeze ambele concerte.
Un solist francez foarte talentat, Jonathan Benichou, al cărui familie este originară din regiune - bunelul său s-a născut la Tiraspol, iar bunica la Chişinău – a răspuns cu entuziasm invitaţiei noastre.
Dincolo de divergenţele politice şi în cadrul consolidării măsurilor de încredere, arta şi muzica trebuiau să servească apropierii şi înţelegerii între cele două maluri ale râului Nistru.
Proiectul concertelor comune a primit un sprijin complet atât din partea muzicienilor din cele două orchestre cât şi din partea autorităţilor moldovene.
La Tiraspol, Dl Vladimir Iastrebchak, responsabil de relaţii internaţionale, a dat acordul său de principiu atât în formă orală cât şi scrisă (scrisoare din 16 februarie 2010 adresată Ambasadorului Franţei).
A fost organizată promovarea festivalului şi a celor două concerte şi publicul este foarte numeros. Primele concerte au fost un succes. Pentru concertul comun de la Chişinău, toate biletele au fost vândute.
Din păcate, la doar câteva zile de la concertele prevăzute la Chişinău, pe 7 iulie, şi la Tiraspol, pe 8 iulie, în pofida intervenţiei câtorva Ambasadori prieteni, autorităţile transnistrene au decis să anuleze participarea Orchestrei Simfonice din Tiraspol.
Nerespectând propriile lor angajamente orale şi scrise, ele au înaintat, prin telefon, nişte explicaţii confuze, de natură politică.
Această decizie, bruscă şi regretabilă a autorităţilor de la Tiraspol, are ca rezultat privarea muzicienilor din Transnistria de a participa la un festival internaţional prestigios, organizat sub egida Franţei, şi privarea pulicului de pe cele două maluri ale Nistrului de două serate excepţionale.
Cu toate acestea, Alianţa Franceză din Moldova şi Ambasada Franţei au decis sa menţină concertul din 7 iulie la Chişinău. Graţie mobilizării muzicienilor din Chişinău, Maestrul Misha Katz va dirija programul prevazut.
0 Comments:
Post a Comment