Voronin vede depășirea crizei politice prin coaliție largă, președinte apolitic sau alegeri anticipate: ”Noi nu vrem să ne arunce un os acolo”

marți, 11 ianuarie 2011

Voronin vede depășirea crizei politice prin coaliție largă, președinte apolitic sau alegeri anticipate: ”Noi nu vrem să ne arunce un os acolo”
Foto: UNIMEDIA

În situația actuală, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu vede cum ar putea vota un președinte propus de Alianța pentru Integrare Europeană. Singura condiție ar fi o coaliție largă, astfel încât funcțiile în guvern să fie împărțite așa cum se face în toate structurile parlamentare, potrivit rezultatelor obținute în urma alegerilor parlamentare din 28 noiembrie. Declarații în acest sens a făcut pentru presă liderul comunist Vladimir Voronin azi, 11 ianuarie.

”Dacă PCRM va numi o persoană în funcția de vicepreședinte al Parlamentului acest lucru înseamnă să participăm la guvernare. Trebuie să analizăm și să cântârim cât este de necesar acest lucru. Noi am vrut coaliție largă, toți împreună, dar nu să le ducem sfeșnicul din urmă”, a spus Voronin, menționând că la 22 ianuarie activul PCRM se va întruni pentru a discuta acest subiect.


Referindu-se la cele două voturi necesare AIE pentru alegerea președintelui, liderul PCRM a specificat că voturile sunt ale poporului, iar ele nu pot fi vândute sau cumpărate. 

Întrebat de presă dacă ar vota președintele în schimbul funcției de vicepremier pentru reintegrare, Vladimir Voronin a declarat: ”Noi nu vrem să ne arunce un os acolo, reintegrarea, și noi să participăm cu asta la votarea șefului statului. Așa nu se face, hai să fim serioși. Ori guvernare într-un fel sau dacă e coaliție largă să repartizăm totul așa cum se cuvine”.

Liderul comunist nu a exclus că formațiunea sa ar vota un președinte apolitic.

Totodată, Vladimir Voronin a mai spus că o soluție de depășire a actualei crize politice sunt alegerile anticipate, dar nu-și dorește acest lucru.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: