Invazia de Crăciun a moldovenilor

marți, 11 ianuarie 2011

Invazia de Crăciun a moldovenilor
Foto: cojocari.ro

Au venit moldovenii, ruşii şi ucrainenii la munte. Au venit, dar pare că au năvălit sau au căzut pe capul tuturor ca o hoardă medievală. Nu de alta, dar presa din România a relatat pe larg fenomenul, cu lux de amănunte. De parcă cine ştie ce fenomen a fost?! Doar în fiecare an vin străinii la munte, în România, pentru a sărbători Crăciunul pe stil vechi. Mare lucru… 


Mare, mic, însă în lipsă de subiecte, prezenţa ruşilor, ucrainenilor, moldovenilor este extrem de ofertantă. Aşadar, ce au aflat românii din ziare, de la televizor despre această “invazie”? Mai întâi s-a dat alarma: vin moldovenii, ruşii, ucrainenii. Pe vremea lui Ştefan cel Mare, când cineva invada ţara, otrăveam fântânile, ne ascundeam în munţi copiii, bătrânii şi femeile, dădeam foc la grâne. Pe vremea lui Traian cel Mare, românii au pus la încălzit ciorba de burtă, au aprins focul în cuptoare şi au gătit, au gătit, au gătit. Iar acest lucru a fost cel de-al doilea lucru pe care l-au aflat oamenii ce consumă ştirile. Bucătării în aburi, chelneri ameţiţi de atâta alergat: viiiiiin moldoveniiiii! De aici mai departe, pentru a economis spaţiu, o să-i numesc şi pe ruşi, şi pe ucraineni - moldoveni.

În sfârşit, în una din zile aflăm că au venit. A fost o altă noutate relatată pe larg în toate colţurile ţării. Asta, deşi, hoarda de moldoveni a dat năvală doar la munte. Am aflat pe îndelete că au venit călare pe BMW-uri, Audi-uri, Merţane şi alte lighioane straşnice. Nu a reuşit să se răcească această ştire fierbinte, că alta şi-a făcut loc: moldovenii au năvălit şi pe pârtie. De data asta, în atenţia jurnaliştilor au fost moldovencele. Amarnic femei mai sunt şi moldovencele astea. I-au vrăjit pe toţi. Toţi ziariştii, fără excepţie, au căzut pradă farmecelor lor. Şi au început să curgă din multe părţi caracterizările: frumoasele rusoaice, machiaj de excepţie, îţi curg ochii după ele. Atenţie, asta chiar dacă erau bine îmbrăcate şi nu vedeam barem un sfârc… Oricum, s-au dezumflat toţi când au văzut ce jertve solicită vrăjitoarele moldovenilor pentru Crăciun. Nici mai mult, nici mai puţin: maşânî, briliante, haine di blanî.

Continuare pe blogul lui Vitalie Cojocari...

sursa: Unimedia

0 Comments: