Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom vine la Chișinău pentru a înmâna oficial Planul de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize

luni, 10 ianuarie 2011

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom vine la Chișinău pentru a înmâna oficial Planul de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize
Foto: gov.md

Înmînarea oficială a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize RM-UE va avea în loc în perioada 24-25 ianuarie 2011, când Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom va întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova, transmite Serviciul de Presă al Guvernului.


Vizita oficialului european va succeda noua rundă de negocieri privind Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, care va începe la 17 ianuarie 2011.

Planul de acțiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova, care vizează liberalizarea regimului de vize, a fost finalizat și aprobat de Comisia Europeană la 16 decembrie, după ce premierul desemnat Vlad Filat a întreprins o vizită la Bruxelles. Premierul a promis că se va acționa cu fermitate şi rapiditate, astfel încât cetăţenii Republicii Moldova să poată călători fără vize deja în anul 2012.

Printre subiectele cheie care vor fi abordate în cadrul vizitei se numără dialogul RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, implementarea Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, consolidarea cooperării în domeniul justiţiei, libertăţii şi securităţii.

În cadrul vizitei la Chişinău, Comisarul va avea o serie de întrevederi cu conducerea de vîrf a ţării. De asemenea, programul vizitei va include vizite la Centrul pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane, Centrul de Plasament Temporar al Străinilor şi Centrul Comun de Vize.

UNIMEDIA precizează că prima rundă de negocieri privind Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. a avut loc la 17 ianuarie 2010, iar la 15 iunie al aceluiași an la Luxembourg a fost lansat dialogul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii R. Moldova. Acordul de Asociere conține trei componente: acordul politic, de liber schimb și regimul liberalizat de vize.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: