Banca Centrală Europeană: Redresarea este impresionantă în economiile emergente

marți, 11 ianuarie 2011

Banca Centrală Europeană: Redresarea este impresionantă în economiile emergente
preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet
learn.bowdoin.edu

Redresarea economiei mondiale este confirmată, iar zona euro a fost una din multele economii care a surprins pozitiv, a afirmat ieri, 10 ianuarie 2011, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, la reuniunea guvernatorilor băncilor centrale din principalele economii ale lumii, ce se desfăşoară la Basel.


"Trebuie să spun că redresarea este, în mod special, impresionantă în statele emergente. Dar este confirmată la nivel global. În unele cazuri, economia reală a demonstrat capacitatea de a se comporta mai bine decât arătau proiecţiile şi estimările anterioare", a declarat Jean-Claude Trichet.

"Ameninţările inflaţioniste sunt mai prezente în lumea emergentă, şi asta e ceva ce nu veţi vedea în economiile avansate", susţine Trichet. Acesta consideră că este extrem de important ca inflaţia să fie ţinută sub control şi să fie luate decizii corespunzătoare în acest sens.

Acesta a afirmat că mesajul pentru toate economiile este că trebuie să aibă politici fiscale solide. Trichet nu a făcut comentarii privind evoluţia cursului valutar.

Oficialul BCE a confirmat că s-a constatat o serie de majorări de preţuri la alimente şi în special creşterea preţului petrolului a afectat Indicele preţurilor de consum. "Acestea sunt fenomene care trebuie urmărite cu foarte multă atenţie", a precizat Trichet.

La reuniunea de la Basel s-a constatat de asemenea că investiţiile străine directe sunt dinamice şi ajută la consolidarea redresării economiei. Totuşi, a avertizat preşedintele BCE, intrările de capital pe termen scurt pe pieţele emergente sunt uneori o temă de îngrijorare.

Sursa: agerpres.ro


0 Comments: