Cele mai noi tehnologii ale maşinilor "de mâine"

miercuri, 12 ianuarie 2011

Cele mai noi tehnologii ale maşinilor

Cele mai noi gadget-uri auto au fost expuse săptămâna trecută în cadrul Consumer Electronics Show (CES) 2011, desfăşurat în Las Vegas.


Cel mai mare ecran tactil de bord din lume

Cunoscuţi de cei mai mulţi dintre noi pentru plăcile grafice dedicate computerelor noastre de acasă, cei de la Nvidia îşi extind aria de activitate şi în lumea auto. Compania americană se va afla în spatele celui mai mare ecran tactil introdus vreodată în interiorul unui automobil.



Nvidia a colaborat cu Tesla pentru a introduce pe viitorul Model S un ecran gigant, care măsoară 17 inch şi ţine practic locul întregii console centrale. Procesorul Tegra, dezvoltat de compania americană, va asigura suportul pentru funcţii generale cum sunt navigaţia, sistemul multimedia şi instrumentarul de bord. Ecranul tactil gigant va lua locul actualelor butoane, ceea ce înseamnă că funcţiile de reglare ale sistemelor de climatizare şi audio vor fi încorporate tot de inovaţia Nvidia.

 

 

Tesla Model S va primi şi un LCD ceva mai mic, de numai 12.3 inch, care va ţine locul instrumentarului de bord analog. Acesta va folosi proiecţii 3D pentru a oferi şoferului informaţii despre maşină.

Încărcare wireless pentru telefonul mobil

General Motors a acordat o atenţie deosebită ediţiei de anul acesta a CES, expunând la standul său un sistem foarte util în interiorul unui automobil. Dezvoltat împreună cu Powermat, gadget-ul încearcă să satisfacă o nevoie universală a omului contemporan: încărcarea telefonului mobil în maşină. 

 

Cum toţi avem probleme cu găsirea unui încărcător potrivit şi mai apoi cu descurcarea firelor care împânzesc consola centrală, GM a venit cu o soluţie simplă. Încărcarea wireless a telefonului mobil. Pare o utopie, dar soluţia este realizabilă şi încă foarte devreme.
 




GM intenţionează să introducă casete de încărcare Powermat pe noul Chevrolet Volt, atât pentru pasagerii faţă cât şi pentru cei spate. Încărcarea inductivă va fi posibilă prin simpla amplasare a telefonului în casetă. Din păcate foarte puţine telefoane mobile disponibile în prezent pe piaţă dispun de capacitatea de a fi încărcate wireless, ceea ce înseamnă că unii utilizatori vor avea nevoie de adaptoare speciale.

Vestea bună este că tehnologia prezentată de GM şi Powermat va putea încărca wireless şi sisteme GPS, console, tablete sau cititoare MP3. Aşadar, adio adaptoarelor pentru priză şi cablurilor.
 


GM intenţionează să introducă sistemul de încărcare wireless pe cele mai noi modele Chevrolet, Buick, Cadillac şi GMC începând cu a doua jumătate a anului 2012.

Citeşte în continuare pe Automarket 

sursa: Unimedia

0 Comments: