Parlamentul are la dispoziție mai mult de două luni pentru a alege președintele țării, consideră Igor Boțan

luni, 10 ianuarie 2011

Parlamentul are la dispoziție mai mult de două luni pentru a alege președintele țării, consideră Igor Boțan
Colaj: UNIMEDIA

Parlamentul nu are la dispoziție doar două luni pentru a alege președintele țării. De această părere este analistul politic Igor Boțan, care declară că Parlamentul trebuie să aleagă șeful statului, dar nu există limite temporare în acest sens. 

"Dacă pornim de la norma constituțională, președintele țării trebuie să fie ales timp de două luni de la constatarea vacanței funcției de șef al statului. Dacă facem o retrospectivă în timp, observăm că membrii Curții Constituționale au constatat vacanța acestei funcții la 11 septembrie 2009. Nu au trecut 2 luni, dar a trecut mai bine de 1 an, iar cele două tentative de alegere în funcție a lui Marian Lupu din noiembrie și decembrie 2009 au eșuat", a explicat Boțan pentru UNIMEDIA, precizând că termenul de 2 luni nu mai este unul de referință. 

Potrivit lui, este logic ca în acest moment, deputații să identifice, dar fără să se grăbească, metoda prin care pot asigura alegerea președintelui țării.


"Nu ar fi bine ca politicienii să pornească pe aceeași spirală pe care au mers anul trecut. Acum este important ca Legislativul să nu declanșeze procedura de alegere a șefului statului, pentru că dacă eșuează, atunci Parlamentul va trebui să fie dizolvat din nou. Parlamentarii trebuie să explice oamenilor situația așa cum este și că sunt în căutarea unei soluții", a subliniat Igor Boțan.

Întrebat despre soluțiile care pot fi găsite în acest caz, Igor Boțan este de părere că trebuie continuată logica începută anul trecut. "Trebuie să continuie logica începută anul trecut. Există un proiect al PCRM, depus la Curtea Consituțională încă în mai 2010. Acum, deputații trebuie să pună la vot acest proiect, să vedem dacă PCRM își va vota propriul document. PCRM se face responsabil pentru boicotul permanent al R. Moldova. Ei sunt responsabili pentru alegerile anticipate, pentru referendum, pentru renumărarea voturilor. Pentru toate aceste lucruri s-au cheltuit aproape 100 milioane de lei. Deci, totul stă pe obrazul lor. Dacă PCRM va vota modificarea art. 78 din Constituție atunci vor ieși onorabil din această situație, nu vor trebui să trădeze sau să vândă "voturi de aur", a conchis Boțan pentru UNIMEDIA, menționând că poate fi organizat și un referendum, dacă PCRM refuză să voteze modificarea Constituției în Parlament.

UNIMEDIA amintește că reprezentanții Curții Constituționale au avizat pozitiv proiectul PCRM de modifcarea a art. 78 din Constituție. Potrivit documentului PCRM, alegerea președintelui are loc în 3 tururi. Din primul se alege candidatul care obţine 61 de voturi parlamentare din totalul de 101, iar în cazul în care nu obţine voturile necesare, în decurs de 5 zile lucrătoare se anunţă turul doi cu 57 de voturi pentru. În cazul în care nu se acumulează numărul necesar de voturi, în cinci zile lucrătoare se anunţă turul trei, la care participă câştigătorii din primele două tururi, iar şeful statului se alege cu 52 de voturi.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: