Top 5 cei mai mediatizaţi actori politici la Moldova 1, în decembrie 2010: Filat, Lupu, Ghimpu, Chirtoacă şi Voronin

miercuri, 12 ianuarie 2011

Top 5 cei mai mediatizaţi actori politici la Moldova 1, în decembrie 2010: Filat, Lupu, Ghimpu, Chirtoacă şi Voronin
stelapopa.unimedia.md

Filat, Lupu, Ghimpu, Chirtoacă şi Voronin sunt în topul celor mai mediatizate figuri politice în luna decembrie a anului 2010, la postul public de televiziune Moldova 1. Radio Moldova a relatat în ştiri, ca frecvenţă şi durată, cel mai mult partidele parlamentare PDM, PLDM, PL, PCRM, precum şi AIE. Spre deosebire de compania "Teleradio-Moldova", ştirile cu caracter conflictual au o pondere redusă în numărul total de ştiri politice realizate de radiodifuzorul public regional Compania "Teleradio-Găgăuzia". Acestea sunt principalele concluzii din Raportul de monitorizare a pluralismului politic în programele de ştiri şi actualităţi ale celor două instituţii media, realizat de Asociaţia Presei Electronice şi prezentat astăzi, 12 ianuarie 2011, în cadrul unei conferinţe de presă.


La postul de televiziune Moldova 1, în perioada 1-31 decembrie au fost monitorizate buletinul de ştiri "Mesager" şi emisiunea "Moldova în direct". Astfel, în luna decembrie, Moldova 1 a realizat 301 ştiri politice, dintre care 35 sunt conflictuale (6 au fost realizate dintr-o singură sursă). Menţionăm că 13 ştiri au vizat alegerile başcanului Găgăuziei.  Ca intervenţii directe şi menţiuni, precum şi ca durată de prezenţă în ştiri, premierul desemnat Vlad Filat a fost cel mai mediatizat, fiind urmat de actualul preşedinte al Parlamentului Marian Lupu şi fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu. "Nedorinţa PCRM de a-şi delega un reprezentat în emisiuni", astfel explică expertul Vlad Ţurcan de ce Partidul Comunist se află în acest clasament abia pe locul 5.

În luna decembrie, Radio Moldova a difuzat 171 de ştiri politice, dintre care 19 - cu caracter conflictual. Din acestea, 7 au fost scrise în temeiul unei singure surse de informaţie. În fruntea topului, ca frecvenţă şi ca durată a apariţiilor, se situează partidele parlamentare, precum şi AIE. Majoritatea formaţiunilor politice şi a actorilor politici au apărut în cadrul ştirilor în context neutru. Din numărul total de ştiri, 11 au vizat alegerile başcanului Găgăuziei. La Radio Moldova au fost monitorizate buletinele de ştiri de la orele 12.00 şi 19.00.

În luna decembrie, TV Găgăuzia a realizat 143 de ştiri politice, inclusiv 8 cu caracter conflictual, toate fiind realizate din 2 şi mai multe surse. Fiecare a şasea ştire a avut drept tematică alegerile pentru funcţia de başcan al UTA Găgăuzia. Postul de televiziune public regional a relatat în ştiri despre 13 actori politici, dintre care 5 reprezentanţi din regiune. Cel mai des în ştirile politice, a apărut Filat, urmat de Lupu şi Voronin. Cea mai mare vizibilitate, ca frecvenţă şi durată, au avut-o partidele parlamentare, urmate de PPCD. Ca durată, despre PPCD s-a vorbit în ştiri în aceeaşi măsură ca şi depsre AMN, PNL şi PSD luate împreună.

În luna decembrie, la Radio Găgăuzia au fost monitorizate 126 de ştiri politice, inclusiv 5 cu caracter conflictuale, toate fiind realizate în temeiul mai multor surse de informaţie. Radio Găgăuzia a relatat în ştiri în mod special despre candidaţii la funcţia de başcan trecuţi în turul doi al scrutinului - Dudoglo şi Formuzal. Publicitatea electorală, atât la Radio, cât şi la TV Găgăuzia, a fost plasată contra plată. Radiodifuzorul public regional a încălcat prevederile legislaţiei electorale, plasând publicitate electorală în zilele premergătoare scrutinului (pe 11 şi respectiv 25 decembrie 2010).

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


0 Comments: