Roman Chirca: În 2011, leul se va devaloriza previzibil şi constant

marți, 11 ianuarie 2011

Roman Chirca: În 2011, leul se va devaloriza previzibil şi constant
bizmediamd.wordpress.com

În 2011 "leul cu siguranţă va continua să se deprecieze faţă de dolarul american. Această depreciere însă, va fi una previzibilă şi constantă. Marja de fluctuaţie va fi în mare parte până la pragul psihologic de 13 lei pentru un dolar, dar nu este exclusă depăşirea acestui prag în a doua jumătate a anului. Cursul faţă de euro va fi ajustat în rezultatul parităţii euro-dolar pe pieţele internaţionale". Declaraţiile aparţin directorului executiv al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Roman Chirca, şi au fost acordate în cadrul unui interviu pentru Business Web Club.


BIZMEDIAMD: Ce măsuri credeţi că va lua în acest an Banca Naţională în privinţa cursului valutar?

ROMAN CHIRCA: În mare parte, BNM va ocupa o tradiţională poziţionare pasivă pe piaţa valutară, această poziţie derivând din specificul balanţei de plăţi moldoveneşti şi experienţa din anii precedenţi. Această poziţionare permite, pe de o parte, acumularea de rezerve valutare, şi intervenţii punctuale de redresare a cursului în cazul fluctuaţiilor anormale, pe de altă parte.

BIZMEDIAMD: Ce precondiţii există pentru un curs valutar stabil?

ROMAN CHIRCA: Proporţiile mici ale economiei naţionale raportată la rezervele valutare BNM combinat cu un influx stabilizat de remitenţe.

BIZMEDIAMD: Ce evenimente din viaţa politică şi economică a ţării ar putea cauza deprecierea/aprecierea leului?

ROMAN CHIRCA: Stabilitatea politică de durată (4 ani), permite demararea pachetului de asistenţă tehnică pentru RM. Acestea ar spori fluxul de capital spre RM, implicit ar contribui la sporirea rezervei valutare. În cazul instabilităţii politice, ar creşte riscurile deprecierii valutare doar pe termen lung, BNM având instrumente şi mecanisme de menţinere a stabilităţii valutare.

BIZMEDIAMD: Cât de importantă este stabilitatea monedei pentru economia ţării?

ROMAN CHIRCA: Previzibilitatea monedei este mai importantă decât stabilitatea uneori nejustificată a acesteia. O uşoară depreciere constantă şi previzibilă aduce beneficii pe termen scurt prin impulsionarea exporturilor. Nu trebuie însă de abuzat cu acest instrument fin care trebuie să fie mai degrabă un supliment într-un pachet de politici de stimulare a economiei.

Citeşte interviul integral pe bizmediamd.wordpress.com.

Sursa: blogul Business Web Club


0 Comments: