Grecia nu poate face faţă singură afluxului de imigranţi ilegali

marți, 11 ianuarie 2011

Grecia nu poate face faţă singură afluxului de imigranţi ilegali
Foto: epochtimes-romania.com

Până în martie, Grecia va fi terminat de construit un gard de 12 kilometri la frontiera sa cu Turcia. Dar mai bine ar construi un zid adevărat, scrie Berliner Zeitung. Potrivit ziarului german, aceasta ar ar permite atragerea atenţiei asupra politicii europene de emigraţie.


"În faţa criticilor venite din toate părţile, Atena a acceptat totuşi să nu facă decât o închidere relativ scurtă, de 12,5 kilometri lungime pe 3 metri înălţime. Aceasta ar trebui ridicată de-a lungul fluviului Evros, uşor de traversat şi pe unde a trecut majoritatea imigranţilor clandestini ajunşi în Grecia în 2010. Nu trebuie să fi mare învăţat ca să afirmi că cei care se ocupă de traficul de persoane nu vor întârzia să găsească alte rute pentru a ocoli această bucăţică de zid.", subliniază în continuare ziarul.

Potrivit estimărilor guvernului grec, aproximativ 200 de clandestini ar reuşi totuşi să treacă zilnic frontiera. 80% din imigranţii clandestini din Europa intră prin Grecia. Este vorba mai ales de irakieni, iranieni şi de afgani, dar şi de africani şi de cetăţeni din Orientul Mijlociu, care varsă mii şi mii de euro celor care se ocupă cu tranzitarea lor în Europa.

Potrivit SETimes.com, Grecia nu poate face faţă singură afluxului de imigranţi ilegali care intră în ţară peste graniţa cu Turcia, a declarat agenţia europeană pentru securitatea graniţelor, FRONTEX, într-un raport citat de presa locală duminică, 9 ianuarie 2010.

Potrivit documentului, un număr record de 31 000 de imigranţi, majoritatea din Afganistan şi Algeria, au fost depistaţi încercând să treacă în Grecia din Turcia între ianuarie şi septembrie 2010. Acest număr ar putea fi mult mai mare, avertiza agenţia. Amploarea acestei probleme a determinat Grecia să ceară ajutor în urmă cu câteva luni.

Ca răspuns, FRONTEX a detaşat o echipă de intervenţie rapidă la hotarele comune greco-turceşti, care urmează să activeze până la 3 martie 2011.

Sursa: europa.md


0 Comments: