Vladimir Socor: AIE are în prezent cel puţin trei opţiuni pentru depăşirea impasului politic

duminică, 9 ianuarie 2011

Vladimir Socor: AIE are în prezent cel puţin trei opţiuni pentru depăşirea impasului politic
Foto: interpressnews.ge

Moldova riscă să devină prematur un stat cu un sistem de guvernare parlamentar, înainte de a consolida statalitatea, a crea instituţii, sau chiar a constitui partide autentice, consideră analistul politic, Vladimir Socor.

Potrivit lui, consecutivitatea inversă a acestor etape poate să dezorganizeze şi să destabilizeze statul, faptul care ar putea întoarce autoritarismul la putere. Ucraina, Moldova, şi Kârgâzstanul au experimentat fiecare cu sistemul parlamentar favorizând astfel revenirea regimului autoritar în ultimul deceniu.


Alianţa pentru Integrare Europeană după alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 în cele din urmă a fost reconstituită din trei partide. Cu toate acestea, AIE are 59 de mandate ceia ce nu-i permite alegerea şefului statului, şi/sau să revizuiască Constituția.

Vladimir Socor consideră că membrii AIE au în prezent cel puţin trei opţiuni pentru depăşirea impasului politic: a) o înțelegere cu Partidul Comuniștilor în noul parlament; b) o înţelegere cu câțiva deputaţi comuniști în actualul parlament; şi c) modificarea Constituţiei prin referendum ocolind parlamentul, astfel încât acest parlament să fie în măsură de a alege şeful statului cu o majoritate simplă de voturi. Oricare dintre aceste soluții ar putea permite noului parlament să supraviețuiască pentru un ciclu electoral de patru ani. Există și a patra cea mai dezavantajoasă opţiune – de a dizolva parlamentul şi de a organiza noile alegeri generale în 2011.

Totuși Socor presupune că va fi dificil de a ajunge la o înțelegere în perioada premergătoare alegerilor locale, care sunt programate pentru luna iunie la nivelul întregii ţări. Partidele din AIE, ale căror segmente electorale se suprapun, vor lupta din nou pentru a-și extinde numărul de alegători unul în defavoarea celuilalt. La rândul său, Partidul Comuniștilor poate încerca să recupereze pierderile recente prin câștigarea alegerilor locale în oraşe cu populaţie preponderent rusofonă, primăria Chişinăului rămânând scopul principal.

Impasul ar putea fi depășit mai ușor cu cât mai rapid AIE și PCRM vor ajunge la o înțelegere, conchide analistul politic.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la jamestown.org


0 Comments: