Un radio din Germania va pune pe post o emisiune despre regiunea Transnistreană

joi, 13 ianuarie 2011

Un radio din Germania va pune pe post o emisiune despre regiunea Transnistreană
Foto: euromost.info

„În Transnistria nu există oficial nici o bancă străină, iar Smirnov este considerat „naşul”, care controlează totul în regiune”. Informația este publicată pe SWR.de, site-ul unui post de radio din Germania, unde se mai precizează că vineri, 14 ianuarie, va fi transmisă o emisiune radio despre regiunea Transnistreană a Republicii Moldova cu genericul „Staţionare pe Nistru”.


În comunicat se precizează că, deşi Transnistria are circa 200 de km în lungime şi pe alocuri doar 2 km lăţime, autoproclamata republică are un preşedinte, un parlament, servicii secrete şi chiar valută naţională, dar cu toate acestea pe teritoriul său nu activează nicio bancă străină.

SWR2 califică drept autoritar regimul din Transnistria: „Smirnov este considerat "naşul", fiii lui controlând vama şi, prin influenţa companiei „Sheriff”, benzinăriile, supermarketurile şi cazinourile. Toate încercările internaţionale de miediere a relaţiilor dintre Republica Moldova şi regiunea separatistă nu au reuşit, până în prezent”.

„Oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru convieţuiesc foarte bine, dar încăpăţânarea elitei politice pare a fi mai puternică”, precizează publicaţia, amintind că regiunea Transnistreană este parte a Republicii Moldova, care și-a autoproclamat independența la începutul anilor 90 prin forţă, în timpul luptei elitelor post-sovietice.

Amintim că Autoproclamata Republică Transnistreană se întinde în stânga Nistrului pe aproximativ 3362,33 km pătraţi, aici locuind 555,5 mii locuitori (incluzând municipiul Tighina) conform Recensământului din 2004.

Sursa: UNIMEDIA cu referință la swr.de


0 Comments: