CE anchetează Bulgaria pentru că ar fi acordat ajutoare de stat unei bănci comerciale

miercuri, 12 ianuarie 2011

CE anchetează Bulgaria pentru că ar fi acordat ajutoare de stat unei bănci comerciale
Foto: adevarul.ro

Comisia Europeană a lansat o anchetă vizând Bulgaria, acuzată că a acordat ajutoare de stat Băncii Comerciale pentru Corporaţii (BCC), care ar finanţa un trust media important, relatează Sofia news Agency.


Reprezentanţii Ministerului bulgar de Finanţe au confirmat faptul că ţara lor este anchetată de către CE.
Ei afirmă însă că este vorba de o verificare de rutină, neexistând nicio bază pentru suspiciunile că guvernul de centru-dreapta ar fi ales în mod deliberat să plaseze aproape jumătate dintre depozitelor companiilor de stat importante într-o singură bancă.

Experţi au afirmat însă că CE ar putea declanşa procedura de infringement împotriva Bulgariei şi ar putea impune o amendă mare, dacă vor conchide că această măsură încalcă directivele europene.

La mijlocul anului trecut presa a scris că Banca Comercială pentru Corporaţii deţine aproape jumătate din banii companiilor strategice de stat. Datele au fost furnizate de ministrul de finanţe Simeon Djankov, la cererea redactorilor şefi ai celor mai mari 11 ziare din ţară.

Printre cele 18 societăţi care au depozite la BCC se numără companii energetice, precum Bulgargas, Bulgartransgas, compania de energie electrică NEK, centrala nucleară Kozlodui şi termocentrala Mariţa Est II, precum şi Bulgartabac, Poşta, Aeroportul Sofia sau compania de căi ferate.

Aproape 65% din banii companiilor sunt concentraţi în trei bănci, a căror cotă de piaţă nu depăşeşte 9% - Banca Centrală pentru Corporaţii (48%), CIBank (în care iubita premierului, Ţvetelina Borislavova, a deţinut până la sfârşitul anului trecut 18% din acţiuni) şi Banca Centrală Cooperativă.

Sursa: adevarul.ro



0 Comments: