Un nou record pentru China: Rezervele valutare au crescut cu 200 miliarde dolari în ultimele 3 luni ale lui 2010

marți, 11 ianuarie 2011

Un nou record pentru China: Rezervele valutare au crescut cu 200 miliarde dolari în ultimele 3 luni ale lui 2010
theepochtimes.com

Rezervele valutare ale Chinei au sărit în ultimul trimestru al anului 2010 cu 199 de miliarde de dolari, până la 2 850 de miliarde, arată datele autorităţilor de la Beijing. Este cea mai mare creştere din istoria ţării şi depăşeşte cu mult aşteptările analiştilor, comunică The Money Channel, citat de money.ro.


Creşterea rezervelor vine în contextul unui flux masiv de valută către China, considerată o destinaţie foarte bună de mulţi investitori. În acest context, explică analiştii, Beijing-ul tipăreşte tot mai mulţi yuani pentru a opri aprecierea monedei naţionale şi a păstra competitivitatea exporturilor.

Doar în trimestrul IV, banca centrală chineză a intervenit în piaţă cu 2 miliarde de dolari în fiecare zi, dublu faţă de trimestrul precedent. Tipărirea de bani riscă însă, să agraveze problema inflaţiei în China, avertizează experţii.

China are surplus comercial pentru că autorităţile manipulează moneda, consideră experţii. O parte a analiştilor cred că yuanul chinezesc este subevaluat cu până la 40%.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la money.ro


0 Comments: