Partea plină a paharului: Inundaţiile au fericit constructorii, spun experţii

miercuri, 12 ianuarie 2011

Partea plină a paharului: Inundaţiile au fericit constructorii, spun experţii
Foto: UNIMEDIA

Sectorul construcţiilor şi-a pierdut avântul în ultimul trimestru al anului 2008, pentru ca în anul 2009 să se contracteze cu mai mult de 30%, din cauza cererii tot mai mici şi reticenţei băncilor de a finanţa. În anul 2010, Expert-Grup se aşteaptă la o creştere a sectorului cu 2,5%. În mod ironic, această creştere se datorează parţial lucrărilor de construcţie iniţiate în urma inundaţiilor din vara anului 2010, în raionul Hânceşti, spun analiştii Expert-Grup în capitolul "Construcţii" al noului număr de Analiză a Creşterii Economice din Moldova MEGA.


Programul „Prima Casă” anunţat de autorităţile publice locale ale municipiului Chişinău promite, de asemenea, să susţină creşterea sectorului, dar numai începând cu anul viitor și, evident, fără un impact sistemic major, spun experţii.

În afara lucrărilor de construcţii iniţiate de Guvern în satele afectate de inundaţii, şi unele companii străine şi companii mixte au contractat astfel de lucrări, dar numărul lor se limitează la câteva proiecte relativ mari. Companiile private din ţară au fost pasive în ce priveşte procurarea serviciilor de construcţie în anul 2010. Sectorul rezidenţial a primit un stimul nou în a doua jumătate a anului trecut, o dată cu creşterea remitenţelor, spun experţii.

În 2011, Expert-Grup se aşteaptă la o creştere economică în sectorul construcţiilor, de circa 5%. Preţurile la bunurile imobiliare vor rămâne stabile în prima jumătate a anului şi vor începe să crească moderat în a doua jumătate, consideră experţii.

În vederea dezvoltării sectorului construcţiilor din RM, Expert-Grup recomandă Guvernului să eficientizeze procedurile administrative pe care le implică proiectele rezidenţiale şi nerezidenţiale, în special cele ce ţin de schimbarea destinaţiei terenului de pământ şi obţinerea autorizaţiei de construcţie. Guvernul trebuie de asemenea să ia măsuri în vederea impunerii concurenţei loiale şi combaterii fenomenului de construcţii rezidenţiale ilegale. Experţii recomandă reducerea barierelor create de concurenţa slabă între băncile care acordă credite ipotecare, credite care sunt scumpe şi necesită garanţii solide.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: