Fiat s-a săturat de italieni și ar putea să-și mute fabricile în alte țări

marți, 11 ianuarie 2011

Fiat s-a săturat de italieni și ar putea să-și mute fabricile în alte țări
Foto: autoghid.ro

Italia ar putea în scurt timp să nu mai figureze printre cei mai importanţi fabricanţi de automobile din lume. Asta nu înseamnă că mărcile italienilor vor dispărea, ci că fabricile ar putea fi delocalizate, scrie Slate.fr


Ferrari şi Maserati vor fi fabricate şi în China, iar Fiat ar putea pune lacătul pe uşă, mai scrie portalul franţuzesc, după ce a fost salvată de către Sergio Marchionne care, departe de a face patriotism economic, a cerut sindicatului Fiat să facă schimbări, pentru a eficientiza activitatea.

"Vă schimbaţi radical modul de a lucra, din altă epocă, sau o să mă orientez în altă parte, să văd dacă iarba este mai verde", le-a transmis Marchionne muncitorilor italieni. Fiat a anunţat deja o nouă investiţie, de 4,5 miliarde de euro într-o uzină la Recife, în Brazilia.

Asta pentru că un muncitor italian asamblează 30 de maşini anual, în timp ce unul brazilian ajunge la 75, iar unul polonez la 100. Pe 13 şi 14 ianuarie sindicaliştii de la Mirafiore, uzina Fiat de la Torino, vor trebui să voteze o serie de modificări, cum ar fi reducerea pauzei de la 40, la 30 de minute şi modificarea indemnizaţiilor pentru concediul medical, pentru a lupta contra absenteismului. Marchionne a declarat că în serile în care Juventus are meci, jumătate dintre mjuncitorii din tura de noapte se îmbolnăvesc subit.

Logica lui Sergio Marchionne, de necontestat în plan industrial şi industrial este considerată ca fiind total străină de orice consideraţie socială, culturală, istorică, politică sau chiar naţională. Fără îndoială, anumite practici arhaice pe care le denunţă există cu adevărat în Italia, mai scrie Slate, iar supravieţuirea grupului este condiţionată de capacitatea sa de a rămâne competitiv pe plan mondial.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la realitatea.net


0 Comments: