(video) Vladimir Voronin a adus un prejudiciu lui Anatol Stati și cetățenilor R. Moldova în valoare de peste 3 miliarde dolari SUA, declară purtătorul de cuvânt ASCOM

joi, 15 iulie 2010

(video) Vladimir Voronin a adus un prejudiciu lui Anatol Stati și cetățenilor R. Moldova în valoare de peste 3 miliarde dolari SUA, declară purtătorul de cuvânt ASCOM
Foto: vipmagazin.md/Colaj UNIMEDIA

"Vladimir Voronin a cauzat un prejudiciu material lui Anatol Stati în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari, iar cetățenilor R. Moldova - un prejudiciu de circa 1,6 miliarde dolari americani. În total - este vorba de un prejudiciu de peste 3 miliarde dolari SUA. Vladimir Voronin s-a implicat în activitatea companiilor private moldovenești din Kazahstan. Totodată, acesta se face vinovat de faptul că R. Moldova nu procură gaz la preț mult mai ieftin - prejudiciind astfel și cetățenii R. Moldova. La sesizarea lui Anatol Stati, Procuratura Generală a intentat un dosar penal împotriva fostului președinte al R. Moldova".

Declarațiile aparțin lui Vitalie Diaconu, purtător de cuvânt ASCOM SA, lansate în urmă cu câteva minute la o conferință de presă.


"La 6 octombrie 2008, Vladimir Voronin a adresat o scrisoare personală președintelui Kazah, în care îl informa în mod eronat și intenționat despre activitatea ASCOM în Kazahstan. Ca urmare a scrisorii defăimătoare, autoritățile kazahe au inițiat un șir de controale, verificări, dosare penale/administrative, lucru ce s-a soldat cu confiscare activelor, imobilelor, au fost puse sub sechestru contractele, conturile, mijloacele bănești, terenurile de extragere a sondelor, rezervoarele de acumulare a țițeiului", a mai precizat Diaconu în timpul conferinței de presă de astăzi.

Potrivit lui, scrisoare lui Voronin a urmărit în mod evident eliminarea companiilor moldovenești petroliere din Kazahstan. "S-a ajuns în faza finală de deposedarea activelor. Conducătorii companiilor moldovenești au dosare penale, iar directorul general al companiei "Kazpolmunay", Sergiu Cornegruţă, a fost condamnat la 4 ani de privaţiune de libertate", a menționat Diaconu.

"În urma acțiunilor fostei Guvernări, care au zădărnicit încercarea ASCOM de a importa gaze la un preț mult mai ieftin în Moldova, de aproximativ 77 dolari/mia de metri cubi, a fost subminată nu doar securitatea energetică a țării noastre, dar și cea națională. Este mult prea gravă această ilegalitate. În rezultat, cetățenilor R. Moldova li s-a cauzat un prejudiciu de peste 1,6 miliarde dolari SUA. În total, Voronin a adus prejudicii companiei ASCOM și cetățenilor acestei țări în valoar de peste 3 miliarde dolari SUA", a ținut să sublinieze și Artur Lungu, vicepreședinte al ASCOM SA. 

Potrivit celor doi reprezentanți ai companiei petroliere, Anatol Stati nu a cerut despăgubiri din partea statului R. Moldova, dar din partea persoanei fizice Vladimir Voronin. Deocamdată, ASCOM nu a apelat la arbitraj internațional, dar s-ar putea să o facă după epuizarea tuturor căilor naționale din R. Moldova și Kazahstan.

UNIMEDIA precizează că la moment, urmărirea penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu a lui Vladimir Voronin şi alţi foşti factori de decizie, se află în curs de derulare, la fel ca şi majoritatea dosarelor intentate de instanţa de judecată din Kazahstan. Protocolul de intenţii privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova a fost încheiat în 2006, între Guvernul Moldovei şi SA "Ascom". Ulterior, contractul de vânzare-cumpărare a gazelor naturale nu a fost semnat de către "Moldova-Gaz". În prezent, SA "Ascom" este prezentă în Kazahstan, Sudan şi Irak.


Vedeți mai jos înregistrarea video a conferinței de presă:



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: