Ministerul Educaţiei utilizează într-un document oficial termenul de "ţigan"

joi, 15 iulie 2010

Ministerul Educaţiei utilizează într-un document oficial termenul de
Foto: UNIMEDIA

Din numărul total de locuri prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară în instituţiile superioare de învăţământ, 15% vor fi acordate unor categorii speciale de copii, printre care şi copiilor romi. Astfel prevede Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de licenţă (ciclul I) în instituţiile de învăţământ superior, în punctul 11 (litera h), unde se utilizează termenul de "ţigan". Aceasta, în condiţiile în care termenul de "rom" este recomandat oficial de Consiliul European şi a fost solicitat spre recunoaştere în nenumărate rânduri de către Centrul Naţional al Romilor din Moldova, conform declaraţiei acordate pentru UNIMEDIA de către preşedintele Centrului Nicolaie Radiţa.


"Am ridicat această problemă şi anterior, dar autorităţile ne-au lăsat fără răspuns", a declarat Radiţa referindu-se la necesitatea de a fi luată o decizie oficială în utilizarea termenului de "rom", şi nu a celui de "ţigan". "Termenul de ţigan trebuie să îl lăsăm în trecut şi să stimulăm astfel integrarea comunităţii de romi în societate", a explicat preşedintele Centrului Naţional al Romilor.

Acesta a ţinut să aminteasă despre evenimentul din 8 aprilie curent, când a fost organizată manifestarea dedicată Zilei Internaţionale a Romilor, la care a fost prezent prim-ministul Vlad Filat, dar şi un reprezentant din partea Ministerului Educaţiei. Premierul a dat asigurări atunci în ceea ce priveşte deschiderea şi capacitatea Guvernului de a interveni în soluţionarea problemelor etnicilor romi. Totodată, Filat a evidenţiat necesitatea implementării tuturor prevederilor Planului de acţiuni de susţinere a romilor pentru anul 2010 şi trecerea la elaborarea altui document, care să ofere perspective de dezvoltare pentru etnia romă.

UNIMEDIA menţionează că Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Consiliului Europei la 13 iulie 1995. La ora actuală Republica Moldova este parte la 60 de convenţii ale Consiliului Europei, printre care şi la Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.

sursa: Unimedia

0 Comments: