PSD cere demontarea pietrei comemorative din Piața Marii Adunări Naționale. Președintele CMC „nu vrea să fie deranjat”

marți, 13 iulie 2010

PSD cere demontarea pietrei comemorative din Piața Marii Adunări Naționale. Președintele CMC „nu vrea să fie deranjat”
Foto: UNIMEDIA

„Ţinînd cont de faptul că Curtea Constituţională a confirmat neconstituţionalitatea decretului Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, „cu privire la declararea zilei de 28 iunie 1940 zi a ocupaţiei sovietice” şi de faptul că în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la indicaţia dlui Ghimpu şi a Primarului general Dorin Chirtoacă a fost instalată o piatră comemorativă fără o Hotărîre în acest sens a Consiliului municipal Chişinău (CMC) sau o decizie a Guvernului Republicii Moldova, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, solicităm includerea în ordinea de zi, pentru următoarea şedinţă a Consiliului municipal, întrebarea cu privire la demontarea acestei pietre comemorative”, scrie Secretarul General al Partidului Social Democrat, Sergiu Coropceanu, într-o scrisoare adresată CMC, azi 13 iulie.


Membrii Partidului Social Democrat consideră că prin această hotărâre CMC va aduce din nou liniştea în societate şi va preveni acţiuni de protest şi tulburări în mase.Totodată, Coropceanu cere ca cheltuielile suportate atît pentru amplasarea cît şi pentru ridicarea acestei pietre să fie suportate de către persoanele ce se fac vinovate. 

La cererea UNIMEDIA, fracțiunea PLDM din Consiliul Municipal Chișinău a refuzat să ofere numărul de telefon mobil al liderului fracțiunii, Ghenadie Dumanschi, care este și președintele CMC, pentru a comenta situația creată, specificând că „nu vrea să fie deranjat de toată lumea”.

UNIMEDIA amintește că la 28 iunie, Primăria municipiului Chişinău a instalat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, o piatră comemorativă. Ulterior, pe acest loc, din faţa sediului Guvernului, urmează să fie edificat un monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist. O dispoziţie în acest sens a semnat primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: