(Video) Familiile care şi-au pierdut casele luate de ape vor avea parte "de o odaie, o bucătărie şi un antreu" la sfârşit de noiembrie

miercuri, 14 iulie 2010

(Video) Familiile care şi-au pierdut casele luate de ape vor avea parte
Foto: UNIMEDIA

Familiile care şi-au pierdut casele luate de ape vor avea parte "de o odaie, o bucătărie şi un antreu" la sfârşit de noiembrie

În cadrul şedinţei Executivului de astăzi, 14 iulie 2010, ce a avut loc în satul Nemţeni, au fost stabilite „sarcini concrete pentru instituţii concrete în vederea demarării  lucrărilor de construcţie a locuinţelor afectate de inundaţii”, conform declaraţiei premierului Vlad Filat lansată în cadrul briefingului de presă susţinut de premier după şedinţa Cabinetului de miniştri.

Astfel, la 2 august va fi elaborată schema de amplasare a noilor case de locuit, la 10 august se va elabora documentaţia de proiect şi deviz, la 20 august va fi efectuată expertiza respectivei documentaţii, iar spre sfârşitul lunii noiembrie oamenii care şi-au pierdut casele în urma inundaţiilor din această vară din satele Nemţeni, Cotul Morii, Obileni şi Sărăteni,  vor avea un loc de trai, a declarat  ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale Marcel Răducan.


„Noi ne-am pus ca obiectiv să dăm sub cheie o odaie, o bucătărie şi un antreu. În rest persoanele se vor descurca singure. Important e să finalizăm lucrările de construcţie până  la începerea sezonului rece”, a menţionat Răducan.

În procesul de despăgubire a persoanelor ce au avut de suferit de pe urma inundaţiilor, se va face o diferenţiere, a declarat Filat. Aceasta pentru că, deşi majoritatea oamenilor şi-au pierdut singurul loc de trai, unii sunt proprietari şi ai altor case ce se află în partea localităţii rurale neafectate de calamităţi, iar alţii sunt proprietari ai caselor inundate, dar nu locuiesc de fapt în sat. Aceştia din urmă oricum vor fi despăgubiţi şi „vor fi pe o listă prioritară, dar nu în primă linie”, a ţinut să menţioneze prim-ministrul.

Pentru desfăşurarea lucrărilor de construcţii, pe şantier vor lucra mai mult de 1000 de oameni. „Dacă vor fi printre băştinaşii satelor din cei care vor avea calităţi necesare pentru a munci în construcţia acestor case, o vor putea face şi cred că vor avea şi prioritate în acest sens. Companiile care se vor ocupa de acest proiect vor lua această decizie, pentru că nu este vorba doar de forţă de muncă, dar şi de calitate”, a declarat Filat.

Săptămâna viitoare va fi determinat care este numărul exact de case ce urmează să fie construite. Data exactă de dare în exploatare a acestora va fi stabilită conform caietului de sarcini care va sta la baza concursului ce urmează să fie anunţat. „ Agenţii economici  participanţi la concurs îşi vor asuma termenele. Autorităţile de stat vor supraveghea costul şi calitatea”, susţine premierul.

Vlad Filat a ţinut să menţioneze că în zilele următoare Guvernul Republicii Moldova va înainta o solicitare oficială către Guvernul României pentru ca o parte din grantul de 100 de milioane de euro ce urma să fie acordat de români în următorii 4 ani, să fie destinat pentru construcţia caselor afectate de inundaţii. Menţionăm că anterior, Filat a declarat că autoritățile au nevoie de 400 milioane de lei pentru construcția caselor pentru sinistrați.

sursa: Unimedia

0 Comments: