Din acest an nu există limită de vârstă pentru a deveni student la zi

joi, 15 iulie 2010

Din acest an nu există limită de vârstă pentru a deveni student la zi
Foto: colaj UNIMEDIA

Dacă până acum limita de vârstă pentru a face studiile cu frecvenţă la zi era de 35 de ani, Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de licenţă (ciclul I) în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova din acest an nu impune nicio limită de vârstă pentru a fi student la zi şi nici la studii cu frecvenţă redusă, a declarat astăzi, 15 iulie 2010, ministrul Educaţiei Leonid Bujor, în cadrul unei şedinţe cu rectorii instituţiilor de învăţămînt superior.


În acelaşi Regulament este menţionat că pentru deţinătorii atestatului de studii medii de cultură generală vor fi acordate 8% din numărul total de locuri, pentru deţinătorii diplomelor de bacalaureat – 82%, pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate care solicită specialităţi sau domenii din formare profesională conform profilului studiat în colegiu – 10%.

Se stabileşte cota de 15% din numărul total de locuri (la fiecare specialitate/domeniu de formare profesională şi formă de învăţămînt) prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară, pentru diferite categorii speciale de copii, prioritate fiind acordată pentru cei orfani şi rămaşi fără îngrijirea părinţilor.

Regulamentul stabileşte că pentru candidaţii din stânga Nistrului vor fi acordate 550 de locuri. Pentru cetăţenii străini, termenul de depunere a dosarului pentru admiterea la studii într-o instituţie superioară de învăţământ din Republica Moldova, termenul a fost prelungit până la 1 octombrie.

Alte detalii despre modul de desfăşurare a concursului de admitere şi de înmatriculare a candidaţilor le găsiţi în Regulamentul de organizare şi desfăşurare a admiterii la studii superioare de licenţă (ciclul I) în instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova, aprobat la 7 iulie 2010.

Menţionăm că în acest an au fost admişi la bacalaureat 28 839 de elevi, dintre care 27 030 sau circa 94% au şi susţinut examenul. Dintre cei promovaţi, marea majoritate, 21 249 elevi, au dat examenul de BAC în limba română, 5 510 - în limba rusă, 18 - în ucraineană, 20 - în bulgară şi 33 - în limba găgăuză.  

sursa: Unimedia

0 Comments: