Colesnic: "După adoptarea Rezoluţiei OSCE, Rusia trebuie să plece frumos din Transnistria"

marți, 13 iulie 2010

Colesnic:
Foto: UNIMEDIA

"Rezoluţia OSCE privind Republica Moldova, adoptată recent în cadrul Adunării Parlamentare de la Oslo, este o motivare serioasă pentru Rusia de a-şi retrage trupele şi muniţiile de pe teritoriul Moldovei", consideră reprezentatul Moldovei la Adunarea Parlamententară a OSCE, Iurie Colesnic.

Potrivit lui, Rusia ar trebui să se gândească să părăsească Transnistria într-un mod onorabil, deşi ultima nu a votat amendamentul cu privire  la evacuarea trupelor şi a armamentului rusesc de pe teritoriul transnistrean.


"Acum Rusia are motivare să plece frumos din Transnistria. Poţi să pleci pur şi simplu cu coada între vine şi poţi să pleci foarte frumos. Hotărârea OSCE-ului e motivarea. Este o decizie a 56 de ţări, care roagă Rusia să retragă armata", susţine Colesnic. Totodată, el a precizat că Rusia a votat Rezoluţia finală, deci "practic, a acceptat condiţiile".

Reprezentatul Moldovei la Adunarea Parlamententară a OSCE a menţionat că cele şapte amendamente ale Rezoluţiei au fost acceptate de toate fracţiunile parlamentare, inclusiv şi de cea a comuniştilor, dar a lăsat să se înţeleagă că Alianţa ar fi avut o mai mare susţinere din partea partenerilor din Vest, dacă ar fi fost "mai unită" şi ar pleda pentru "interesul naţional".

"Suntem foarte aproape de nişte soluţii interesante pentru Republica Moldova", a concluzionat Colesnic, menţionând în context că elaborarea de către autorităţile moldoveneşti a unei foi de parcurs ar putea constitui o soluţie practică pentru problema transnistreană.

UNIMEDIA precizează că în Rezoluţia privind Republica Moldova din 9 iulie curent, OSCE solicită reluarea discuţiilor în formatul "5+2", identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană şi transformarea mecanismului curent de pacificare din regiune într-o misiune civilă cu mandat internaţional.

Timp de 11 ani, Rusia nu-şi îndeplineşte  angajamentul de a-şi retrage trupele şi armamentul de pe teritoriul transnistrean, asumat în 1999, prin Acordul OSCE de la Istambul.

sursa: Unimedia

0 Comments: