Curtea de Apel a amânat examinarea dosarului privind condiţiile de privatizare a terenului pe care se află noul sediu al PCRM

marți, 13 iulie 2010

Curtea de Apel a amânat examinarea dosarului privind condiţiile de privatizare a terenului pe care se află noul sediu al PCRM
Foto: colaj UNIMEDIA

În cadrul şedinţei de examinare a dosarului  privind condiţiile de privatizare a terenului pe care se află noul sediu al PCRM, astăzi, 13 iulie 2010, pe lângă intervenienţii - reprezentantul PCRM, al Oficiului Teritorial Chişinău, al Consiliului Municipal şi al Guvernului - a mai apărut un nou intervenient: reprezentantul Direcţiei Generale de Administrare a Clădirilor Guvernului.

Acesta din urmă a prezentat un demers, care a fost şi motiv pentru Sergiu Sârbu, reprezentantul Partidului Comuniştilor, să ceară amânarea şedinţei pentru ca partea învinuită să aibă timp să examineze acest demers.


Următoarea şedinţă de examinare a dosarului  de către Curtea de Apel urmează să aibă loc pe 27 iulie curent, această dată fiind acceptată de toţi intervenienţii, mai puţin de Sergiu Sârbu. Acesta a solicitat amânarea şedinţei pentru luna septembrie, invocând drept motiv plecarea în concendiu. "Nu va fi posibil să examinăm demersul pentru că este perioada concediilor. Dacă la următoarea şedinţă se va lua vreo decizie fără prezenţa vreunui reprezentant al PCRM, va fi o gravă încălcare a legii", a declarat Sârbu în acest context.

Acesta a ţinut să menţioneze că PCRM este "dobânditor de bună credinţă" al terenului pe care a fost construit noul sediu al PCRM. Amintim că pe 29 iunie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat Sergiu Palihovici a declarat că dreptul de folosinţă a terenului, proprietate publică a statului, poate fi acordat, conform legii, doar asociaţiilor obşteşti. "Partidele politice sunt asociaţii, dar nicidecum obşteşti", susţinea atunci Palihovici. Sârbu a menţionat astăzi că Cancelaria de Stat interpretează în mod abuziv legea, din moment ce legislaţia din prezent este diferită de cea de atunci.

În plus, reprezentantul PCRM, a declarat că a fost încălcat termenul de prescripţie, care, potrivit acestuia, este de 60 de zile. "Din 2006 au trecut 4 ani. Astfel, se lezează grav dreptul de proprietate al PCRM, drept care este consfinţit în Convenţia Europeană privind Drepturile Omului. Dacă va fi necesar, vom face o condamnare la CEDO", a menţionat Sergiu Sârbu, care declară că Moldova a pierdut alte nenumărate cazuri la CEDO pentru nerespectarea termenului de prescripţie şi încălcarea dreptului de proprietate.

Amintim că, potrivit raportului prezentat de Sergiu Palihovici la 27 iunie 2010, Consiliul Municipal Chişinău ar fi acordat în 2006 un lot de pământ din proprietatea publică a statului, cu o suprafaţă de 0,247 ha, pentru construirea sediului PCRM pe strada Armenească 44/3, fără schimbarea destinaţiei acestuia. În 2009, terenul a fost privatizat, dar deja nu în suprafaţă de 0,247 ha, dar de 0,2875, adică cu 3,15 ari suplimentar.

Prima şedinţă de judecată pe acest caz a avut loc pe 22 iunie curent, prin care s-a solicitat punerea sub sechestru al sediului PCRM pentru a se evita vânzarea acestuia, precum şi s-a solicitat Guvernului să fie intervenient în acest caz. Aceasta în condiţiile în care Vladimir Voronin, președintele PCRM, declara în cadrul unei conferințe de presă că formațiunea pe care o conduce intenționează să vândă imobilul deoarece nu are suficienți bani pentru a achita ratele la bancă.

sursa: Unimedia

0 Comments: